Kultúra

Mesiac fotografie ponúka aj témy vzťahu človeka s prírodou a krajinou

Mesiac fotografie v Bratislave ponúka pestré podoby medzinárodnej dokumentárnej a umeleckej tvorby v tomto obrazovom médiu. Taliansky autor Walter Niedermayr sa veľkoplošnými farebnými zábermi a videami venuje vzťahu alpskej krajiny a ľudského zásahu v nej.

Ilustračný obrázok k článku Mesiac fotografie ponúka aj témy vzťahu človeka s prírodou a krajinou
Zdroj: TASR

„Jeho tvorba nielen dokumentuje, ale aj núti k zamysleniu. Osobitnými technikami zachytáva krajinu, stavby a iné dianie s určitým časovým odstupom v podobe diptychov a triptychov. Sú to vedľa seba oddelené fotografie, ale spolu súvisia. Tak upozorňuje na problém masových športových podujatí či roztápania ľadovcov,“ povedala na štvrtkovej (5.11.) vernisáži kurátorka výstavy Gigliola Foschi.

Expozícia s názvom Projekčné sféry a dobrodružné ríše potrvá do 10. januára 2016. Sú tu pôsobivé pohľady na lyžiarov či turistov, na ich malé farebné figúrky alebo budovy na mohutnej snehovej ploche fotografované z diaľky alebo výšky. Ukazujú odlúčenosť prírodnej krajiny opotrebovanej masovou turistikou.

Prečítajte si aj: Príbeh Obchodnej počas tridsiatich rokov vám rozpovie unikátna výstava fotografií priamo vo výkladoch ulice

Iný pohľad do prírody ponúka v sieni Klarisky rakúsky fotograf Gregor Sailer sériou Uzatvorené mestá. Sú to tiež pôsobivé zábery z rôznych krajín nútiace k zamysleniu. Tam vznikajú nové umelo vytvorené mestské aglomerácie, ktoré sú uzavreté pred svetom stenou alebo nehostinným okolím.

Autor architektonickou krajinnou fotografiou skúma uzavreté komunity v Alžírsku, Čile, Katare, Rusku, Argentíne či Rusku. Vyhľadáva priestory ťažby surovín, utečenecké tábory alebo uzavreté spoločnosti bohatých. Na orientačnom paneli uvádza diamantové, ropné, plynové, medené a utečenecké mestá. Výstava potrvá do 29. novembra.

Prečítajte si tiež: Milovníci fotografie si prídu na svoje: Festival Mesiac fotografie predstaví aj zbierku vznikajúceho múzea

Foto: Ilustračné.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM