Nina Táborská Rôzne

Mesiac bez domova je na konci. V nocľahárni Depaul zahrá Korben Dallas i Puding pani Elvisovej

Priamo v nocľahárni sv. Vincenta de Paul, kam chodia prespávať ľudia bez domova, odohrajú v sobotu 13. decembra koncert. Organizuje ho tam Mišo Kaščák. V sobotu sa bude v hale aj variť, rozprávať príbeh nocľahárne či hovoriť o tom, ako riešiť problém ľudí bez domova.

Ilustračný obrázok k článku Mesiac bez domova je na konci. V nocľahárni Depaul zahrá Korben Dallas i Puding pani Elvisovej
Zdroj: TASR

Tí, ktorí sa odhodlajú a do nie veľmi vľúdnej nocľahárne prídu, si budú môcť vypočuť Korben Dallas s komorným orchestrom či Puding pani Elvisovej.

Koncert s názvom Doma dobre má ukončiť podujatie Mesiac bez domova, počas ktorého sa občianske združenia a neziskové organizácie snažili upozorniť na to, že problém bezdomovectva treba riešiť. Koncert tak umiestnili do nocľahárne symbolicky.

„Som veľmi rád, že nocľaháreň na to pristúpila, budeme to robiť so všetkým rešpektom ku klientom,“ sľubuje Kačšák. „Veríme, že koncert aspoň malou časťou pomôže k tomu, aby ľudia túto tému viac prijali za svoju a pomáhali ju nejakým spôsobom riešiť,“ dodal.

V nocľahárni o 14.00 h zahrá ako prvý Korben Dallas Symphony. „Bude to druhýkrát, kedy budú môcť ľudia tento projekt vôbec vidieť na Slovensku,“ podotkol Kaščák. O 15.15 h ich vystrieda hosť z Izraela Lola Marsh a koncert ukončí Puding pani Elvisovej o 16.30 h.

Medzitým sa predvedie aj Divadlo bez domova Franta Project a počas koncertov si návštevníci budú môcť pozrieť tiež študentskú výstavu fotografií. V sobotu sa bude v hale aj variť, rozprávať príbeh nocľahárne či hovoriť o tom, ako riešiť problém ľudí bez domova.

K nocľahárni na Ivanskej ceste sa Bratislavčania dostanú mestskou hromadnou dopravou, musia si však potom k hale odšľapať ešte 1,5 kilometra. Bude ale jazdiť aj kyvadlová doprava z Námestia 1. mája.

„Ľudia, ktorí na koncert pôjdu, zistia, kde sa vlastne táto nocľaháreň nachádza, a budú potom tiež veľmi prekvapení, o aký minimalistický koncert ide,“ povedal Kaščák. „Každý si povie, prečo ľudia bez domova nejdú do nocľahárne, keď ju majú. Teraz si Bratislavčania uvedomia, že je to jednak veľmi ďaleko a že kapacita je obmedzená,“ podotkol.

Koncert je bezplatný. Každý návštevník však môže venovať dobrovoľný príspevok na pomoc ľuďom bez domova, a to buď v hotovosti priamo do označených kasičiek v nocľahárni, cez esemesku v hodnote 5 eur na číslo 834 alebo darom cez www.dobrakrajina.sk.

V rámci Mesiaca bez domova sa dnes ešte bude konať charitatívny deň v obchodnom centre na Trnavskom mýte, kde vystúpia umelci a pre ľudí bez domova sa budú zbierať potraviny i drogéria. V Pisztoryho paláci zase o 19.00 h odohrajú ľudia bez domova a telesne postihnutí predstavenie Bábka. Po ňom bude diskusia o riešení bezdomovectva.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM