Nina Táborská Rôzne

Menej áut, viac cyklistov aj väčší komfort pre chodcov. Tak má po novom vyzerať Banskobystrická ulica

Banskobystrickú ulicu čakajú zmeny. Do úzadia ustúpi individuálna automobilová doprava, posilní sa priestor pre cyklistov a peších. Parkovať po oboch stranách ulice už nebude možné.

Ilustračný obrázok k článku Menej áut, viac cyklistov aj väčší komfort pre chodcov. Tak má po novom vyzerať Banskobystrická ulica
Zdroj: Cyklokoalícia

Cyklisti aj chodci už čoskoro prejdú Banskobystrickou ulicou oveľa pohodlnejšie. Ulica dostane nový chodník, pribudnú nové pruhy pre cyklistov, prechod pre chodcov bude prispôsobený pre potreby hendikepovaných občanov a zníži sa tiež počet áut na tejto ulici. Práce na novej cyklistickej trase z centra mesta v smere na Hlavnú stanicu a späť začnú už na budúci týždeň (od 18. apríla).

Mesto projekt cyklotrasy pripravilo v spolupráci s Cyklokoalíciou. „Bicykel je hlavne na kratšie vzdialenosti v porovnaní s automobilmi omnoho rýchlejší. A hlavne šetrí životné prostredie,“ pripomína primátor Ivo Nesrovnal.

Na Banskobystrickej sa obyvatelia mesta dočkajú aj nového chodníka. Po jeho dokončení už vodiči nebudú môcť odparkovať svoje autá po oboch stranách ulice, ale iba na pravej strane jednosmernej ulice – v smere jazdy. Pre cyklistov sa naopak, ulica zobojsmerní. Na ľavej strane po zákaze parkovania totiž zostane priestor pre vybudovanie protismerného cyklopruhu smerom k Hlavnej stanici, na opačnej strane bude vyznačený cyklopiktokoridor.

Čítajte tiež: Jazda na bicykli je pre každého. Bratislavčania budú hromadne bicyklovať

„Budovanie tejto cyklotrasy považujem za krok správnym smerom pre celú Bratislavu. Cyklisti sa budú môcť po ulici pohybovať v oboch smeroch. Našou snahou je čo najskôr spojiť centrum mesta aj s Hlavnou stanicou cez Hodžovo námestie pohodlnou cyklotrasou,“ hovorí Nesrovnal.

V rámci opráv pribudne na začiatku ulice aj nový prechod pre chodcov prispôsobený potrebám hendikepovaných.

„Cyklotrasa na Banskobystrickej má veľký význam aj ako mestotvorný prvok, nakoľko v jej susedstve je krásny park – Prezidentská záhrada a celá ulica bude reprezentatív­nejšia. Nemenej dôležité bude jej napojenie na Hlavnú stanicu ako i riešenie Hodžovho námestia,“ hovorí Tomáš Peciar z Cyklokoalície.

Čítajte tiež: Potemkiniáda? Na Hlavnej železničnej stanici pribudli cyklostojany, o ktorých vedia iba zasvätení

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM