Alexandra Húsková Správy

Menej áut v Bratislave? V Pezinku vybudujú pri železničnej stanici záchytné parkovisko

V meste Pezinok plánujú výstavbu záchytného parkoviska pre individuálnu automobilovú dopravu. Má vyrásť v blízkosti tunajšej železničnej stanice s cieľom motivovať ľudí, aby v rámci cestovania do Bratislavy ľudia preferovali železničnú dopravu pred individuálnou automobilovou.

Ilustračný obrázok k článku Menej áut v Bratislave? V Pezinku vybudujú pri železničnej stanici záchytné parkovisko
Foto: Barbara Dallosová / Zdroj: Dnes24.sk

Predpokladaný termín začatia výstavby je podľa doterajších informácií samosprávy rok 2017. Samotná stavba má prebiehať v dvoch etapách, s celkovou kapacitou okolo 300 parkovacích mi­est.

Iniciátorom výstavby záchytného parkoviska sú Železnice Slovenskej republiky (ŽSR). „Cieľom výstavby záchytných parkovísk pre individuálnu automobilovú dopravu je prispieť k zmene správania sa obyvateľov obcí a miest v regióne okolo hlavného mesta, ktorí dochádzajú z miesta bydliska do Bratislavy,“ píše sa v návrhu na vydanie rozhodnutia o umiestnení stavby, zverejnenom na webovej stránke mesta Pezinok.

Ide predovšetkým o obyvateľov, ktorí pravidelne dochádzajú za prácou, vzdelaním, ale aj kultúrnymi, športovými či inými podujatiami. Zmena má spočívať v tom, že títo ľudia nebudú využívať v rámci svojich ciest osobné auto, ale železničnú dopravu. K tomu má práve prispieť záchytné parkovisko.

Parkovisko vyrastie oproti železničnej stanici

Jeho výstavba je plánovaná na pozemkoch oproti existujúcej budove Železničnej stanice Pezinok, vpravo od železničnej trate v smere do Žiliny. Tieto pozemky sú momentálne využívané na poľnohospodárske účely. Poloha parkoviska je na severnej strane limitovaná ulicou Za dráhou.

Rozšírenie parkoviska sa navrhuje na západnú stranu, v smere na Bratislavu. Celkový predpokladaný počet parkovacích miest po realizácii druhej etapy je 299.

Oddelenie životného prostredia, komunálnych služieb a dopravy mesta Pezinok v mesačníku Pezinčan uviedlo, že samospráva oceňuje jeho zaradenie medzi mestá, v ktorých, v rámci Integrovaného dopravnému systému dôjde k vybudovaniu záchytného parkoviska.

Taktiež, že podporuje realizáciu stavby, *„cieľom ktorej nie je len zatraktívniť cestovanie železničnou dopravou, ale aj odbúrať stále narastajúce zaťaženie komunikácií,“*u­viedlo oddelenie.

Prečítajte si aj: Železničná zastávka vo Vrakuni sa bude stavať v budúcom roku

Foto:Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM