Kultúra

Medzinárodný tanečný festival Chorea prinesie aj predstavenie na nábreží Dunaja

V hlavnom meste sa počas troch večerov predstavia Ballet Finland, Chorvátske národné divadlo Split a Laleget Danza z Mexico City.

Chorea je názov medzinárodného tanečného festivalu, ktorý sa dnes začína v Bratislave. Predstaví svetové tanečné telesá a špičkových tanečníkov pôsobiacich v zahraničí. Umeleckým garantom podujatia je choreograf, tanečník a režisér Ján Ďurovčík. V hlavnom meste sa počas troch večerov predstavia Ballet Finland, Chorvátske národné divadlo Split a Laleget Danza z Mexico City. Štvrtý večer bude patriť open air galaprogramu na nábreží Dunaja.

Fíni aj Chorváti

Úvod festivalu, ktorého dejiskom je Divadlo Tower Stage, patrí predstaveniu fínskeho súboru Ballet Finland. Pod vedením choreografa a umeleckého riaditeľa Villeho Valkonena uvedie choreografie Seven a Red Light Drowning. Seven je poctou fínskemu skladateľovi Jeanovi Sibeliovi a jeho poslednému dielu Symfónia č.7. Red Light Drowning ponúkne súhru videoprojekcií a tanca.

Chorvátske národné divadlo zo Splitu o deň neskôr predvedie moderný balet 5 to 12 v réžii a choreografii Igora Kirova, umeleckého riaditeľa baletu, externého pedagóga na tanečných akadémiách v Mníchove, Belehrade, Skopje a Tokiu, ktorého macedónske ministerstvo kultúry vyhlásilo za Umelca roka 2016.

Temperament z Mexika

Mexickú Laleget Danza vedie choreograf a tanečník Diego Vazquez, ktorý spolu s tanečnicou Faizah Grootens zatancujú dve choreografie v celovečernom programe (10. 6.). False Cognate je sólo inšpirované choreografovým rozporuplným vzťahom k Biblii a konfrontáciou, ktorú tento vzťah prináša.

Pendiente je tanečný duet na motívy knihy Gabriela G. Márqueza Kronika vopred ohlásenej smrti. Adresuje opakujúce sa témy románu ako zakázaná láska, násilie, pomsta a opovrhnutie. „Sľubuje výnimočný multimediálny zážitok s kvadrofónnym zvukom,“ dopĺňa k predstaveniu Lenka Görfölová, výkonná riaditeľka festivalu.

Open Air Gala na nábreží

Chorea 2017 vyvrcholí 11. júna v podobe Open Air Gala na nábreží Dunaja (River Park Plazza). „Po prvý raz sa na jednej otvorenej scéne predstavia špičkoví slovenskí tanečníci a choreografi, ktorí sú poprednými umelcami vo svetových telesách,“ podčiarkla.

V galaprograme predvedie svoje umenie Roman Novitzky zo Stuttgart Ballet, Nina Poláková a Roman Lazík z Wiener Staatsballet, Jozef Varga z Holandského národného baletu, Andrea Laššáková z ruského súboru Mikhailovsky Theatre Sankt Petersburg.

Predstaví sa aj naša svetová choreografka Natália Horečná, ktorej choreografia do Bratislavy prvýkrát privedie Ballet Monte Carlo. Diváci si tiež budú môcť pozrieť všetky tri súbory, ktoré na festivale uvedú svoje vlastné celovečerné predstavenia. Slovenské divadlo tanca je už vyše desať rokov výkladnou skriňou slovenského tanca a jeho tituly Labuťko, Vták ohnivák či Carmen dosiahli doma i v zahraničí nemalé úspechy. Duet z predstavenia Vták ohnivák bude tiež súčasťou záverečného galavečera.

Podujatie organizuje občianske združenie tanec. Záštitu nad prvým ročníkom prevzal primátor hlavného mesta SR Bratislavy Ivo Nesrovnal.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM