Adriana Banásová Rôzne

Medická záhrada žije pohybom: Boli sme sa pozrieť, ako to vyzerá na hodine jogy. Pridali by ste sa?

Hoci je u nás známe príslovie „Športom k trvalej invalidite“, v prípade jogových cvičení v Medickej záhrade to neplatí. Aj preto nazvali organizátori a lektori ranné cvičenie „S jogou za zdravím“.

Ilustračný obrázok k článku Medická záhrada žije pohybom: Boli sme sa pozrieť, ako to vyzerá na hodine jogy. Pridali by ste sa?
Foto: Adriana Banásová / Zdroj: Dnes24.sk

Počas dní, kedy je slnko vysoko a teploty prekračujú často 30 stupňov Celzia, je akýkoľvek aktívny pohyb cez deň skôr záťažou ako radosťou. Aj preto pripravila mestská časť Staré Mesto pre nelenivých opäť možnosť zacvičiť si v doobedňajších hodinách v tieni pod stromami.

Populárna akcia sa každoročne počas leta koná v Medickej záhrade. S našou redakciou sme sa boli pozrieť, koľko ľudí si prišlo zacvičiť a ako taká hodina jogy pod stromami vyzerá.

Hýbať by sa mali všetci

Medická záhrada v časti pri čajovni dnes ožila jogou. Zacvičiť si prišiel hojný počet priaznivcov pohybu, zväčša ženského pohlavia. Milo prekvapení sme boli najmä z vekového priemeru cvičiacich, kde sa na karimatkách naťahovali prevažne staršie panie.

„Prišla som si dnes zacvičiť, nakoľko by sa starší ľudia mali hýbať, aby sa tak udržiavali zdraví a v kondícii. Navyše sa môžete potom s tými ľuďmi aj porozprávať, čo je výborné pre starších, aby sa socializovali,“ uviedla účastníčka cvičenia pani Barbora.

Joga, ktorú doobeda precvičoval inštruktor Jozef Blesák je podľa jeho slov vhodná pre všetkých od 6 do 90 rokov.

„Dnes ráno sme cvičili cviky z Hatha jogy. Išlo o tzv. prípravné cvičenia, ktoré napomáhajú uvoľniť stuhnuté svaly, posilniť ochabnuté svalstvo, učia synchronizáciu pohybu s dychom, ako aj správne dýchať do jednotlivých časti pľúc – tzv. plný jogový dych, keď sa všetky časti pri nádychu spoja,“ uviedol podpredseda Jogovej spoločnosti Blesák.

S jogou za zdravím

Mnohí z nás majú o joge predstavu, že ide len o náročné cvičenie, kde si ľudovo povedané doslova dávate nohy za hlavu. Nie je to celkom pravda. Prípravné jogové cviky sú určené naozaj každému a obtiažnosť je prispôsobená schopnostiam a veku cvičiacich.

„Schválne som zvolil také cviky, aby to bolo prijateľné a zvládnuteľné aj pre staršiu vekovú skupinu,“ podotkol Blesák.

Účastníci cvičenia si mohli teda vyskúšať hlavne cvičenia na rozhýbanie určitých kĺbov a na zväčšenie ich pohybu. „Tieto cvičenia majú dynamickú zložku, kde sa snažíme zosynchronizovať pohyb s dychom, takže boli zamerané hlavne na somatickú stránku, ale aj tu sa dá získať určité upokojenie a stíšenie mysle vďaka koncentrácii,“ prezradil Blesák.

Hoci majú cvičenie vonku v súčasnosti ľudia naozaj v obľube, podľa slov Blesáka sa v prírode nie vždy dá dobre sústrediť.

„Nie všetci to vedia, pretože zložitejšie polohy potrebujú pevnú a rovnú zem, a taktiež je vonku viac oslabené sústredenie – niekomu vadí slnko, niekomu sadne mucha, niekto sa poškriabe kvôli komárovi… Preto sa pravá joga robí väčšinou v miestnostiach,“ vysvetlil Blesák.

Jogu, pilakalajogu či iné druhy cvičenia ako tajči si môžu záujemcovia prísť zacvičiť prakticky denne vždy o 10– tej hodine ráno alebo o 17– tej. Cvičenie je zadarmo a trvá 60 minút, karimatky sú k dispozícii. Presný rozpis cvičení nájdete aj na výveskách v Medickej záhrade.

Cvičenie pod stromami
11
Galéria
Foto: Adriana Banásová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM