Rôzne

Medici z Univerzity Komenského pomáhajú deťom zbaviť sa strachu z lekárov

Zbaviť detského pacienta strachu z bieleho plášťa. To je hlavný cieľ jedinečného projektu Nemocnica u medvedíka, ktorý v bratislavskej detskej nemocnici a v škôlkach realizujú študenti Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave.

Ilustračný obrázok k článku Medici z Univerzity Komenského pomáhajú deťom zbaviť sa strachu z lekárov
Zdroj: TASR

Nemocnica u medvedíka je inšpirovaná zahraničným projektom „Teddy bear hospital“. Do Bratislavy sa tento nápad dostal v roku 2008. Doposiaľ sa s ním zoznámilo viac ako 2-tisíc detí. Zámerom projektu je priblížiť deťom hravou formou prácu lekára a ukázať im, že lekár nie je nepriateľ, ale naopak kamarát, ktorý chce pomôcť vyriešiť ich zdravotné problémy. Do projektu je zapojených takmer 40 medikov Lekárskej fakulty UK.

Projekt prebieha v Detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou na Kramároch, ako aj vo viacerých škôlkach. „V škôlkach si rozložíme stoly podľa oddelení – chirurgia, interné, zubné a ORL oddelenie. Deti majú so sebou svojho obľúbeného plyšáka – pacienta. Po diagnostikovaní ochorenia alebo zranenia ‚pacienta‘ si deti rozdelíme a pri každom stole sa im venujú medici. Snažíme sa navodiť atmosféru, že deti sú spolu s nami lekármi a spolu ošetrujeme pacienta. Dieťa má možnosť ohmatať si pomôcky, popočúvať hrudník či dať plyšákovi sadru,“ uviedol študent Lekárskej fakulty UK Martin Lindák.

Pri práci používajú plášte, rúška či rukavice, ako aj nevyhnutné pomôcky – striekačky, obväzy, náplasti. Zapožičané majú aj otoskopy a oftalmoskopy. Na konci celej prehliadky dostane každé dieťa diplom a recept.

„Veľmi nás teší pozitívna spätná väzba od detí i rodičov. Následná návšteva lekára nie je potom už pre dieťa taká stresujúca a prebieha oveľa pokojnejšie a príjemnejšie práve vďaka tomu, že si dieťa prácu lekára vyskúšalo a zoznámilo sa s pomôckami i priebehom vyšetrenia,“ dodal Lindák.

Bratislavskí medici navštevujú škôlky približne trikrát a nemocnice dvakrát za mesiac. Projekt príležitostne predstavujú aj v nákupných centrách. Informovala o tom Andrea Földváryová, vedúca oddelenia vzťahov s verejnosťou Univerzity Komenského v Bratislave.

Prečítajte si tiež: Rozprávku pred spaním čítajú deťom v škôlke seniori z Domu tretieho veku

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM