Rôzne

Medici z UK majú k dispozícii špeciálny pôrodný simulátor

Študenti Lekárskej fakulty UK budú pri nácviku úkonov, ktoré sú spojené s pôrodmi a starostlivosťou o matku a dieťa, využívať nový pôrodný simulátor.

Ilustračný obrázok k článku Medici z UK majú k dispozícii špeciálny pôrodný simulátor
Zdroj: TASR

Medikom z Lekárskej fakulty Univerzity Komenského (LF UK) v Bratislave pomáha zlepšovať prípravu na prax aj špeciálny pôrodný simulátor.

Najnovšou súčasťou výučby je v Ústave simulačného a virtuálneho medicínskeho vzdelávania v rámci predmetu pôrodníctvo a gynekológia. Fakulta je pritom len druhým zariadením v Európe, ktorá využíva takýto simulátor. Informovala o tom vedúca oddelenia vzťahov s verejnosťou UK Andrea Földváryová.

Simulátor sa využíva pri nácviku úkonov, ktoré sú spojené s pôrodmi a starostlivosťou o matku a dieťa. Študenti sa na ňom učia celý postup pri príjme pacientky, t. j. od získania anamnézy, vykonania základných vyšetrení, ako je krvný tlak, pulz a teplota, až po vonkajšie i vaginálne vyšetrenie. Na zistenie uloženia plodu v maternici sa používajú Leopoldove hmaty, ktoré si študenti môžu vyskúšať na palpačnom brušku.

Pôrod je veľmi realistický

„V rámci scenára je možné podľa požiadaviek nastaviť ľubovoľný fyziologický a patofyziologický stav mamičky vrátane pred- alebo popôrodných komplikácií, čo možno skombinovať s pôrodnými komplikáciami a vytvoriť tak krízové situácie, s ktorými sa budúci lekári môžu stretnúť v praxi. Pôrod je veľmi realistický aj vďaka zvukom, možnosti naplnenia krvou alebo močom i možnosti vykonania cisárskeho pôrodu,“ vysvetlil vedúci ústavu Pavol Vitovič.

Okrem pôrodného simulátora disponuje ústav ďalšími štyrmi pacientskymi simulátormi – dvoma dospelými, pediatrickým a novorodeneckým. Ide o počítačom riadené a kontrolované bezdrôtové figuríny s realistickou anatómiou a plne programovateľnou fyziológiou.

Okrem toho majú študenti možnosť využívať aj pasívne trenažéry, resp. torzá na nacvičovanie resuscitácie, tréningové ruky na odber krvi a zavádzanie kanýl či torzo dospelého človeka na nácvik uvoľnenia dýchacích ciest pri dusení sa cudzím telesom.

Čítajte aj: UNB kúpi nemocnici na Antolskej parný kotol aj napájaciu nádrž

Ilustračný obrázok

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM