Michaela Katonová Rôzne

Matky o cestovaní v MHD s kočíkom: "Stále je čo zlepšovať"

Matky, ktoré cestujú s kočíkmi mestskou hromadnou dopravou denne zažívajú rôzne situácie. Na spoj, do ktorého by chceli nastúpiť, niekedy čakajú aj hodinu. Desiatich mamičiek sme sa pýtali, v čom vidia výhody cestovania MHD a čo by naopak zmenili.

Ilustračný obrázok k článku Matky o cestovaní v MHD s kočíkom: "Stále je čo zlepšovať"
Zdroj: TASR

Nie všetky matky majú možnosť posadiť svoje dieťa do sedačky a odviezť sa autom tam, kam potrebujú. Tie, ktoré využívajú služby MHD pravidelne už poznajú pravidlá prepravy, no prvé razy boli pre ne náročné. Napriek početným zlým skúsenostiam, dokážu menovať aj pozitíva.

Jeden autobus jeden kočík

Prepravný poriadok a Tarifa MHD informuje, že vo vozidle sa smie súčasne prepravovať len jeden detský kočík. „Keď bola dcéra ešte veľmi malá, vôbec som netušila, že podobné pravidlo existuje. Na jednej zo zastávok prišiel šofér ku mne a k druhej mamičke s kočíkom a povedal, že jedna z nás si má vystúpiť,“ opisuje situáciu Andrea.

Hoci to znie absurdne, vodič, ako oprávnená osoba, má právo vyhodnotiť situáciu a určiť, či je možné prepraviť v danom vozidle aj viac detských kočíkov naraz. „Prosíme v tom zmysle cestujúcu verejnosť, aby pokyny vodičov rešpektovala,“ vyjadrila sa hovorkyňa Dopravného podniku Bratislava Adriana Volfová.

„Niekedy stojím na zastávke pol hodinu a cez víkend aj hodinu, kým príde autobus, v ktorom je prázdny priestor na kočík. Ak náhodou vidím, že je so mnou na zastávke aj iná mama, zvyčajne sa dohodneme, ktorá nastúpi skôr,“ hovorí Jana. „Najhoršie je to v zlom počasí, neraz som si od zúfalstva zavolala taxík,“ dopĺňa Katarína.

Prečítajte si tiež: Kam s bicyklom v MHD? Riešením by mohli byť nosiče na autobusoch

Sme ohľaduplnejší?

Mamičky by vždy pri nástupe mali vodičovi nahlásiť, že majú kočík a nastúpiť správnymi dverami. Iba jedny sú označené piktogramom, keďže sú na to priamo od výrobcu určené z hľadiska bezpečnosti a priestorového riešenia interiéru. Uvádza to DPB na svojej oficiálnej stránke.

„Vždy nastupujem len dverami na to určenými, rozumiem, že bezpečnosť je na prvom mieste. Zaráža ma ale, že niektorí ľudia z priestoru pre kočíky neodídu ani keď vidia, ako stojím takmer pri dverách,“ otvára tému vzájomnej ohľaduplnosti Di­ana.

Podobnú skúsenosť má aj mama Lenka, no konštatuje, že zväčša natrafí na ľudí, ktorí jej chcú s kočíkom pomôcť. „Takmer vždy sa ma niekto opýta, či mi pri nástupe alebo výstupe netreba chytiť kočík.“ Podľa nej sa čoraz častejšie ozvú aj mladí muži.

Staré verzus nové

Najšpecifickejšie sú podľa matiek električky, obzvlášť tie staré. „Tie určite neprojektovala žena,“ rozčuľuje sa Dominika. Okrem strmých schodov ich trápi aj pravidlo, podľa ktorého je preprava detského kočíka v druhom vozidle súpravy električky zakázaná. „Príde poloprázdna električka, ale v prvej časti už je mama s kočíkom, tak čakám, aj keď je druhá časť prázdna. Nikomu to nepríde spiatočnícke?“ pýta sa Miriam.

Na druhej strane si nevedia vynachváliť nové, bezbariérové električky. „Ľahký nástup, veľký priestor na viac kočíkov, pre mňa osobne je to odľahčenie,“ vraví Veronika. „Môj syn je vždy ticho, keď ideme novou električkou, sleduje všetko naokolo a páči sa mu to,“ hovorí Petra.

Aký je vás názor na pravidlá a súčasný stav cestovania mamičiek s kočíkmi? Čo im podľa vás uľahčilo presun s malými deťmi?

Prečítajte si tiež: Viete ako nastupovať s detským kočíkom do MHD?

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM