Samospráva

Materské školy v Rači prijali 62 percent prihlásených detí

Do siedmich materských škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti bratislavskej mestskej časti Rača bolo na budúci školský rok podaných 362 prihlášok.

Ilustračný obrázok k článku Materské školy v Rači prijali 62 percent prihlásených detí
Zdroj: Dnes24.sk

Z nich sa podarilo umiestniť 223 detí, čo predstavuje 62 percent z celkového počtu prihlášok. Informovala o tom hovorkyňa starostu Rače Eva Miklánková.

„Každá škôlka môže prijať len toľko detí, koľko z nej v danom roku odíde do školy,“ priblížila vedúca Školského úradu v Rači Angelika Bezděková.

Z Materskej školy Barónka nastúpi budúci rok do školy len sedem detí, riaditeľka teda môže prijať len tento počet na budúci školský rok. „Výnimkou je tento rok Materská škola Gelnická, kde sa vďaka rekonštrukcii škôlky zvýši kapacita o dve triedy,“ spresnila Bezděková. Škôlka teda prijme o približne 40 detí viac.

Prvoradou povinnosťou, vyplývajúcou zo zákona, je podľa vedúcej školského úradu umiestniť predškolákov a následne až deti s odloženým a dodatočne odloženým nástupom do školy. Materské školy v Rači sú samostatnými právnymi subjektmi, a preto o prijímaní detí rozhodujú výlučne riaditeľky škôlok.

„Tie následne prihliadajú na trvalý pobyt rodičov dieťaťa, či je rodič samoživiteľ, alebo či do škôlky chodí starší súrodenec dieťaťa,“ vysvetlila Bezděková.

Konečný počet prijatých detí na budúci školský rok sa ešte môže zmeniť, vzhľadom na možné odklady budúcich prvákov. Tie budú definitívne známe do 30. mája.

V Rači sa počet prijatých detí do materských škôl oproti minulému roku zvýšil o 18 detí a mestská časť predpokladá, že v ďalších rokoch bude počet umiestnených detí ďalej stúpať. Po rekonštrukcii Materskej školy Gelnická totiž samospráva pokračuje v rozširovaní kapacít ďalších škôlok.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM