Adriana Banásová Rôzne

Zbožňujete vôňu pečeného mäsa, syry, víno a radi sa zabávate? Potom je 22. ročník veľtrhu gastronómie Danubius Gastro pre vás ako stvorený

Na výstave gastronómie a hotelierstva v Inchebe to dnes naozaj žije a hlavne perfektne vonia. Slovenskí a zahraniční vystavovatelia si pre návštevníkov aj tento rok pripravili nápojové a kulinárske špeciality. My sme boli pri tom a čo – to sme aj okúsili.

Ilustračný obrázok k článku Zbožňujete vôňu pečeného mäsa, syry, víno a radi sa zabávate? Potom je 22. ročník veľtrhu gastronómie Danubius Gastro pre vás ako stvorený
Zdroj: Dnes24.sk

O tom, že záujem o podobné podujatia sa v Bratislave naozaj zvyšuje, svedčí aj vysoká návštevnosť od ranných hodín. Ľudia všetkých vekových kategórií si prišli užiť sobotu do priestorov výstaviska a „okoštovať“ všelijaké dobroty. „Dnes je to tu oveľa preplnenejšie. Prvý deň to bolo o odbornej verejnosti, včera hlavne o školách a dnes je to taká zmes návštevníkov,“ skonštatovala predajkyňa vína Jozef Dufek.

Potulkami pomedzi nekonečnú spleť uličiek a stánkov naďabíte naozaj na všetko, po čom vám jazyk piští. Mliečne výrobky, jogurty či syry. Úspech majú najmä syrové výrobky zo Slovenska, ktoré sa aj prvé míňajú. Tradičný kozí syr či údený oštiepok idú na dračku.

Dobrá náladička

Káva všemožných druhov, pečený čaj, sirupy na každom kroku. Ak si však chcete vyčarovať jemný úsmev na tvári, stačí siahnuť po nápojoch, ktoré obsahujú aj nejaké to percento alkoholu. Najväčšie zástupy ľudí sa už tradične zhromažďovali pred stánkami s vínom, či už slovenským alebo českým.

„Najviac sa ľuďom pozdáva víno Pálava. Je to veľmi obľúbená odroda, ktorá je veľmi špecifická, lebo chutí aj mladým, aj starším, ženám aj mužom a nie je to úplne typická slovenská odroda, pretože veľa slovenských vinárov ju nemá. Takže vo veľkom, nie len do nášho stánku ale aj vedľajších, chodia ľudia chutnať Pálavu,“ predajkyňa vína Jozef Dufek.

O niečo ďalej môžete naďabiť na nápoje, ktoré majú trochu väčšie „grády“. Vodka, borovička, ovocné destiláty alebo dokonca whisky.

„Sme prvá a jediná whisky na Slovensku, ktorá sa dva a pol roka predáva na trhu. Slovenská whisky veľmi prekvapila, pretože sa vraví, že Slováci nie sú veľmi „whiskový“ národ, ale spätná väzba je veľmi dobrá. Dnes to na trhu vyzerá veľmi dobre, ľudia sa chodia pýtať, chutnajú, degustujú. Majú záujem aj dámy, najmä o višňovú cherry, ktorá sa aj veľmi predáva,“ predajkyňa alkoholu Nestville. My sme cherry skúsili tiež a bola naozaj veľmi jemná, vhodná pre nežnejšie pohlavie.

Množstvo alkoholu samozrejme láka aj maloletých, ktorí párkrát vyskúšali svoje „šťastie“. „Musíme kontrolovať aj občianske preukazy, či má osoba 18 rokov. Stalo sa nám, že aj mladí neplnoletí chlapci prišli a chceli ochutnať.“ doplnila predajkyňa.

Úsmev na tvári vám však nevyčaruje len promile, ale v prvom rade výborný sprievodný program. Na svoje si prídu najmä páni, ktorých určite ohúria mladé gogo tanečnice. Pokiaľ radi povzbudzujete, môžete si pozrieť súťaženie mladých barmanov.

„Sú tu súťaže v miešaní drinkov. Včera boli súťaže pre odborné školy a dnes je freestyle v miešaní drinkov na čas,“ uviedla predajkyňa. Priaznivci slovenskej kultúry sa môžu započúvať do slovenských ľudových piesní v podaní folklórnych skupín.

Pre „mlsné“ jazýčky

Radosť nemajú len dospelí, ale aj deti. Výroba a prezentovanie narodeninových tort, sladké pečivo a koláče, či cukrovinky od výmyslu sveta. Ochutnali sme aj z čokolády.

„Vyrábame čokoládu, ktorá je iná najmä v tom, že je zo Slovenska. V 2014 sme vyhrali v Londýne ocenenie za Mandalu, ktorá ide veľmi na odbyt, lebo ľudia zistili, že je to hlavne slovenská čokoláda a má veľmi jednoduché zloženie. Dnes na trhu sa dobre predávajú čokolády so stéviou, ktorá je veľmi vhodná pre diabetikov alebo aj ženy, čo chcú napríklad schudnúť. Ľudia sa o to veľmi zaujímajú, lebo len teraz nastal taký boom, že na trh prišli bio potraviny…,“ uviedla predajkyňa čokolád Swita Stevia.

Celým pavilónom sa šíri dobrá nálada a skvelá vôňa pečenej kačky a rebierok. Príďte si teda aj vy vychutnať sobotu a nedeľu na Danubius Gastro a presvedčte sa sami.

DANUBIUS GASTRO
19
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM