Rôzne

Máte radi vlaky? Príďte svoju vášeň podporiť do budovy Konskej železnice

Aká bude budúcnosť Konskej železnice v Novom Meste? Ak prídete podporiť zaujímavú akciu, možno si v jej priestoroch nájdu svoj domov krásne modely vlakov.

Ilustračný obrázok k článku Máte radi vlaky? Príďte svoju vášeň podporiť do budovy Konskej železnice
4
Galéria
Zdroj: Klub vláčikov Bratislava, FB

Budovu Konskej železnice pozná nielen každý Novomešťan, ale aj mnohí návštevníci hlavného mesta. Je to miesto, ktoré si zaslúži dôstojné využitie. Možno aj také, ktoré pripomína históriu tejto stavby.

Čo spestrí Konskú železnicu?

Na rohu Legionárskej a Krížnej ulice stojí najstaršia budova železničnej stanice v Uhorsku. Namiesto vlakov po nej premávali vozne ťahané koňmi.

Mestská časť Nové Mesto sa rozhodla ešte v lete minulého roka budovu prenajať. Proti prenájmu však boli nielen mnohí Novomešťania, ale aj miestna poslankyňa a predsedníčka kultúrnej komisie Zuzana Rattajová. „Budova si zaslúži, aby slúžila ľuďom, obyvateľom, Novomešťanom, Bratislavčanom a aby rozvíjala spoločenský, kultúrny a komunitný život v našom meste,“ povedala v júni Rattajová.

V septembri prebehla verejná diskusia s odborníkmi o možnom využití a osude budovy. V diskusii zazneli rôzne návrhy, ako zriadenie železničiarskeho múzea alebo kultúrneho a komunitného centra. V najbližších dňoch sa v budove bude prezentovať jedna z alternatív využitia Konskej železnice.

Historické vláčiky

Jedným z názorov, ktoré boli prezentované, bolo aj využitie (aspoň časti budovy) pre modelovú železnicu – pre Klub Železničných modelárov Bratislava s viac ako 50-ročnou históriou alebo napríklad aj pre neziskové verejné koľajisko. Všetky tieto projekty majú spoločné, že ide o iniciatívu Bratislavčanov, ktorých zaujíma história i budúcnosť mesta.

„Chceme využiť tento priestor verejnoprospešne, vzdelávajúc mladú generáciu, zachytávať a modelovať históriu hlavného mesta. Našim plánom je poskytnúť náhľad do tohto krásneho odvetvia modelárstva, remeselníctva a umenia aj ľuďom, ktorí o tom nemajú ani tušenie, ale radi sa tešia z pekných vecí,“ píšu na sociálnej sieti fanúšikovia modelov vlakov z Klubu vláčikov Bratislava.

Ak by ste chceli túto zaujímavú iniciatívu podporiť, stačí prísť v stredu 21. februára od 17:00 do 20:00 hod. do budovy Konskej železnice a spolu s organizátormi akcie zakričať: „Chceme vláčiky!!!“

Zdroj: YouTube.com
Konská železnica v Bratislave
4
Galéria
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM