Ľuba Lesná Rôzne

Máte pripravené auto na zimu? Ak nie, urobte tak čím skôr

Prípravu na zimnú sezónu by žiaden motorista nemal podceniť a mal by si svoje vozidlo pripraviť včas. Jedným z prvých krokov by mala byť výmena pneumatík. Vyhláška stanovuje, že používanie zimných pneumatík na Slovensku je povinné, ak je na vozovke súvislá snehová vrstva, ľad alebo námraza.

Ilustračný obrázok k článku Máte pripravené auto na zimu? Ak nie, urobte tak čím skôr
Zdroj: TASR

Ak sa priemerná denná teplota pohybuje pod hranicou +7°C, je ten správny čas.

Minimálna hĺbka dezénu pre osobné automobily je podľa zákona 1,6 mm. Z pohľadu bezpečnosti sa však neodporúča jazdiť s dezénom zimnej pneumatiky menšom ako 4 mm. Zimné pneumatiky by ste mali ponechať na vozidle približne do konca marca. Netreba zabudnúť, že nové zimné pneumatiky získajú optimálne vlastnosti až po približne 300 km.

Dôležité sú kvalitné stierače

K dobrému výhľadu z auta patria aj kvalitné stierače. V zime sú stierače spolu s ostrekovačom oveľa viac využívané, a preto nezabudnite preveriť ich funkčnosť v predstihu. Pokiaľ tie vaše nie sú v dobrom stave, mali by sa vymeniť čo najskôr.

Samozrejmosťou je kontrola funkčnosti ostrekovacej sústavy a výmena letnej náplne ostrekovača za zimnú v odporúčanej koncentrácii.

Skontrolujte aj zapaľovací systém, sviečky a akumulátor

Pred zimou je určite vhodné skontrolovať akumulátor. Práve ten je v zime nadmerne namáhaný a môže ľahko zradiť. Majiteľom vozidiel so skorším dátumom výroby odporúčajú odborníci skontrolovať zapaľovaciu sústavu aj sviečky.

V aute sa oplatí mať aj štartovacie káble.

Ilustračné foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM