Alexandra Húsková Rôzne

Máte doma prebytočné knihy? Inšpirujte sa skupinou "Daruj knihu knižnici"

Henriette Geierová patrí medzi milovníkov kníh a ťažko sa ich vzdáva. Po prvýkrát sa však rozhodla "upratať" vo svojej knižnici a vyradené knihy venovala do miestnej knižnice. Pre šírenie tejto myšlienky založila skupinu na sociálnej sieti s názvom Daruj knihu knižnici.Ozývajú sa jej desiatky ľudí.

Ilustračný obrázok k článku Máte doma prebytočné knihy? Inšpirujte sa skupinou "Daruj knihu knižnici"
Zdroj: Dnes24.sk

„Knižnice sú v dosť zúfalom stave. Nie je sa čomu diviť, keď sú naviazané na rozpočet svojej mestskej časti, či mesta. A preto chcem trochu pomôcť,“ hovorí Heriette Geierová, vyštudovaná prekladateľka a tlmočníčka.

Knihy by nikdy nevyhodila a ťažko sa jej ich vzdáva. Rozhodla sa však pretriediť svoju knižnicu a vybrala niekoľko desiatok titulov, ktoré, ako hovorí, „nebude už čítať druhýkrát“. Podnietila ju k tomu aj správa od netere, že v škole, ktorú navštevuje rušia knižnicu z dôvodu nedostatku financií.

Ako obyvateľka mestskej časti Nové Mesto oslovila miestnu knižnicu a knihy tam odniesla. Požiadala aj o zoznam kníh, ktoré by potrebovali. Zo zoznamu si vybrala dvadsaťpäť titulov a zakúpila nové knihy. Potrebovali najmä knihy pre deti a mládež.

U detí sú obľúbené knihy od takých autorov ako je napríklad Dahl, Brezina, Butler či Kinney. Henriette napísala aj do Staromestskej knižnice, kde jej obratom odpovedali, že knihy radi privítajú.

„Vždy som veľa čítala a za to vo veľkej miere vďačím tým „mojim“ knižniciam, v ktorých som bola zapísaná. To množstvo kníh, ktoré sa predo mnou otvorilo, predostrelo mojej predstavivosti iné svety, kultúry, povahy, chute, vôňe i farby, niekedy ma prinútilo inak rozmýšľať aj o známych veciach,“ priblížila svoju lásku ku knihám.

Daruj knihu knižnici

Pre šírenie svojej aktivity sa nedávno rozhodla vytvoriť aj skupinu na sociálnej sieti s názvom „Daruj knihu knižnici“. Pomaly sa jej ozývajú ľudia, ktorých táto forma „užitočného upratania kníh“ oslovila.

„Rozbehla som to ako občiansku aktivitu, pretože viem, že knižnice trpia nedostatkom prostriedkov na nákup nových kníh. Verím, že takých, ktorí radi čítame, je veľa a radi pomôžu darovaním knihy/kníh nejakej knižnici, či už v mieste svojho bydliska, alebo inej vybranej knižnici. Aj dnes večer by mi mali priniesť nejaké knižky,“ uviedla Heriette Geierová.

„Netreba darovať veľa, stačí aj jedna, či dve. Napíš do nej "Daruj knihu knižnici“ a daruj ľubovoľnej knižnici,"znie posolstvo skupiny na sociálnej sieti.

Henriette Geierová verí, že inšpiruje aj ľudí v iných mestách Slovenska. V hlavnom meste nás čaká Bibliotéka, kde si tí praví knihomoli určite zadovážia mnoho ďalších titulov. Možno práve ich Henriette inšpiruje na pretriedenie a zmysluplné darovanie kúska svojich knižníc ďalej.

Prečítajte aj aj: Bibliotéka otvorí svoje brány už tento týždeň. Na čo sa môžete tešiť?

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM