Kultúra

Máte chuť na malý výlet do minulosti? V Pistoriho paláci sa vrátite o 100 rokov naspäť

Zaujíma vás, čo sa v Bratislave kedysi nosilo a akú hudbu počúvali naši pradedovia? Séria podujatí vám ukáže tienisté i veselé stránky života v období rokov 1900 až 1950.

Ilustračný obrázok k článku Máte chuť na malý výlet do minulosti? V Pistoriho paláci sa vrátite o 100 rokov naspäť
5
Galéria
Zdroj: Bratislava.dnes24.sk/TASR

V zrekonštruovaných priestoroch Pistoriho paláca sa rozbieha jedna zaujímavá akcia za druhou. Séria spomienkových prednášok s názvom NOVÁ DOBA bude zaujímavým magnetom najmä pre Bratislavčanov, ktorí majú radi všetko, čo súvisí s históriou.

Prechádzky minulosťou

Už vo februári nás do minulosti vtiahne séria prednášok o histórii módy, hudby, tancov či architektúry v období rokov 1900 – 1950. Prednášky, ktoré sa budú konať až do apríla spestria módne prehliadky, hudobné a tanečné ukážky či prezentácie z jednotlivých období. Ukážu tie najkrajšie, ale i tienisté stránky života našich starých a prastarých rodičov.

Od módy po architektúru

Prvá z cyklu prednášok sa bude v utorok 6. februára venovať móde z obdobia rokov 1920 až 1930. Rozprávanie Jany Dekánkovej doplní aj dobová módna prehliadka. Rozhodne sa bude na čo pozerať!

Ďalšia prednáška sa venuje hudbe a muzicírovaniu v rokoch 1900 až 1930. V utorok 13. februára vám o chytľavých melódiách svojej doby príde porozprávať Klér Přecechtělová. Zaznejú aj ukážky skvelých songov v podaní hudobníkov Ladislava Fančoviča a Pavla Hoďu.

Tretí výlet do minulosti bude vo štvrtok 22. februára venovaný tancu v rokoch 1920 až 1930. Do sveta plesov a tancovačiek svojej doby vás povedie Ján Kubriczký spolu s členmi tanečnej školy B-SWING.

V poslednej z cyklu prednášok s názvom Moderné mesto a priemysel sa dozviete o rozvoji Bratislavy po roku 1918. Zaujímavé fakty a architektonické skvosty mesta vám v stredu 28. februára predstaví Katarína Haberlandová z Ústavu architektúry a stavebníctva SAV.

Podujatie pripravila mestská časť Bratislava-Staré Mesto v spolupráci s občianskym združením Swingmánia. Všetky februárové prednášky sa začínajú o 18:00 hod., za vstupné zaplatíte 3 eurá.

NOVÁ DOBA v Pistoriho paláci
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM