Rôzne

Maškrtami psom škodíme, blikajúci stromček ich môže vydesiť

Vianočný stres a obezita sa týkajú aj psov. Maškrtami im škodíme, blikajúci vianočný stromček, intenzívne upratovanie a úzkostliví majitelia, to všetko môže psov vydesiť.

Ilustračný obrázok k článku Maškrtami psom škodíme, blikajúci stromček ich môže vydesiť
Zdroj: pixabay.com

Upozorňuje na to veterinárna lekárka Dominika Kališová s tým, že aj deti sa správajú počas Vianoc nepredvídateľne a keďže pes netuší, prečo sa tieto zmeny dejú, môže pociťovať stres a úzkosť.

Pes v strese sa podľa Kališovej začne schovávať, prejavuje sa hlasným štekaním, môže vykonávať potrebu priamo doma, začne ničiť nábytok alebo iné veci v domácnosti.

„Pes je navyknutý na svoj denný režim. Má potrebu pútať na seba pozornosť a ak všetko ide ako hodiny, má pocit bezpečia. Ale na Vianoce sa každý správa nejako zvláštne. Do domu prichádza mnoho návštevníkov, nosia podivné škatule a všade to rozvoniava výborným jedlom. Na stole sú všakovaké dobroty. Počas Vianoc by ste mali ustrážiť kilogramy nielen sebe a rodine, ale aj štvornohým priateľom,“ odporúča Kališová.

Bez ľudskej stravy

Zároveň radí, ako u psov znížiť stres. „Začnite s vianočnými prípravami skôr a postupne počas niekoľkých týždňov, namiesto jedného či dvoch dní. Uistíte sa, že ozdoby sú netoxické. Zabezpečte psíkovi vlastný bezpečný priestor a nechajte mu jeho nevypraté kúsky (napríklad deku alebo pelech), ktoré obľubuje. Jeho miesto by malo ostať nedotknuté, nesnažte sa mu to preto upratovať,“ podotkla veterinárna lekárka.

Psovi by tiež mali jeho majitelia ponúknuť kvalitné krmivo, určite však nie ľudské jedlo.

„Obezita nie je len kozmetický problém, ako si mnohí nahovárajú. Majitelia by preto nemali podľahnúť pokušeniu a psy neprekrmovať. Naopak, mali by jedálniček patrične prispôsobiť,“ povedala.

Na margo darčekov Kališová uviedla, že nejaká aktívna hračka psíka poteší. „Nezabudnite ho pohladkať a zachovať rutinu, ktorú k svojmu pohodliu potrebuje,“ podotkla.

Obézne zvieratá

Obezita ma stúpajúci celosvetový trend nielen u ľudí, ale aj u psov a mačiek (20–50 percent podľa krajiny). Je dôležité, aby pes alebo mačka mali správne vyváženú kŕmnu dávku so správnym zastúpením všetkých nutrientov. Ľudská strava nie je vhodná pre psov a mačky, najmä preto, že je solená a korenená a môže uškodiť organizmu zvieraťa.

„V období zvýšenej psychickej záťaže, alebo v prostredí, kde na psa pôsobí oxidatívny stres, teda najmä v mestách znečisteným smogom, je vhodné podávať psom krmivo s obsahom hydrolyzovaného rybieho proteínu. Ten stres preukázateľne odbúrava a už po štrnástich dňoch kŕmenia bude zrejmé, že pes znáša stresové situácie omnoho ľahšie,“ dodáva Kališová.

Ilustračné foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM