Rôzne

Martinus Cenu Fantázie 2015 získal Janko Iša s poviedkou Kladivák

Slovenská literárna súťaž v oblasti fantastických žánrov má svojho víťaza. Martinus Cenu Fantázie 2015 získal Janko Iša z Bratislavy s hororovou poviedkou Kladivák. Internetovým hlasovaním ho vybrala verejnosť spomedzi užšieho výberu. Cenu si víťaz prevzal na Bibliotéke v Inchebe.

Ilustračný obrázok k článku Martinus Cenu Fantázie 2015 získal Janko Iša s poviedkou Kladivák
Zdroj: TASR

„Nečakal som to, je to perfektný pocit,“ povedal Iša tesne po oceňovaní. Poviedka je o mužovi s oceľovou rukou, ktorý sa zapletie s mafiou. Dej je zasadený do 90. rokov. K pointe príbehu sa už čitateľ musí podľa jeho slov prelistovať sám.

„Strhol ma dej, poviedka mala skvelú gradáciu a dynamiku, je to zaslúžené,“ komentoval výsledky súťaže jeden z porotcov Jozef Karika.

Porota poslala Išovu poviedku do užšieho výberu spomedzi 147 fantasy, sci-fi a hororových poviedok. Posunula tam aj aj Michala Brata z Bratislavy (sci-fi Oceľové oči), Ladislava Dúbravského z Trnavy (horor Búrka), Adama Máčaja z Ivanky pri Dunaji (fantasy Ľudskosť v monštre) a Jána Stopjaka z Kysuckého Nového mesta (horor V ruinách). Verejnosť udelila aj druhé a tretie miesto. Druhé získal Stopjak a tretie Máčaj.

„Tento rok bol výnimočný. Texty boli kvalitné, mal som problém vybrať tu najlepšiu,“ povedal Karika.

Spolu s ním hodnotili aj Petra Polnišová, Mariana Čengel Solčanská, Ružena Srnková a Karol D. Horváth. Rozhodli sa udeliť aj Cenu poroty, získal ju Stopjak.

Prečítajte si aj: Na Bibliotéke sa do nedele predstaví 211 vystavovateľov z deviatich krajín. Nudiť sa tu isto nebudete

Poviedky finalistov a ďalších autorov si možno prečítať v knihe fantastických poviedok Fantázia 2015.

Martinus Cena Fantázie dáva priestor slovenským autorom, ktorých zaujímajú fantastické žánre. Tento rok ide o jej 13. ročník. Cenu si víťaz prevzal na medzinárodnom knižnom veľtrhu Bibliotéka 2015.

Súťaž nie je limitovaná vekom autora, prihlásiť sa môže každoročne ktokoľvek. Poviedkami prispievajú aj autori zo zahraničia. Za 12 rokov existencie súťaže sa do nej zapojili desiatky začínajúcich aj profesionálnych spisovateľov.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM