Webnoviny - Rôzne

Mária Ančincová a Jan Kukal v Sieni slávy STZ

WEBNOVINY.SK

Cibulková, Kučová, Rybáriková Foto: SITA/Tomáš Benedikovič

BRATISLAVA 4. februára (WEBNOVINY) – Pri príležitosti štvrtkovej slávnostnej večere v bratislavskom Primaciálnom paláci pred víkendovým fedcupovým zápasom Slovensko – Čína slávnostne uviedli do Siene slávy Slovenského tenisového zväzu (STZ) Máriu Ančincovú in memoriam a Jana Kukala.

„Sieň slávy STZ vznikla ako prejav uznania a úcty osobnostiam. Dosiaľ si v nej našlo miesto 15 členov, ktorých si mimoriadne vážime. Dnes pribudli ďalší dvaja. V mene početnej slovenskej tenisovej rodiny im vzdávam hold,“ povedal v príhovore šéf STZ Tibor Macko. Slávnosť moderovala Alena Heribanová a o program sa postarala aj speváčka Sisa Sklovská.

Mária Ančincová (30. decembra 1930 – 18. apríla 2002) sa venovala tenisu celý svoj život – najprv ako hráčka, potom v pozícii trénerky či funkcionárky. „Manželka by mala určite veľkú radosť a verte, že je by som mal ešte väčšiu, ak by som tu dnes bol iba ako jej sprievod,“ vravel dojatý manžel Ladislav Ančinec.

„V povojnových rokoch Mária Ančincová zbierala tituly majsterky Slovenka ako na bežiacom páse a pre Slovan bola prínosom,“ spomínajú v Kronike TK Slovan Bratislava jej autori Jozef Kšiňan a Ivan Lichner. Renomovaný kouč a sám člen Siene slávy STZ Karol Šafárik pre zväzový bulletin uviedol: „Bola to mimoriadne talentovaná tenistka. Keby jej to osud doprial a mala by lepšie podmienky, mohla byť svetovou hráčkou.“ Po skončení vlastnej aktívnej činnosti sa Mária Ančincová venovala trénovaniu v Žiline. Pracovala aj vo výbore tenisového oddielu TJ Žilina a podieľala sa na organizácii majstrovstiev Slovenska pod

Pražský rodák Jan Kukal (nar. 13. septembra 1942) je prvým cudzincom v Sieni slávy STZ. Žije s manželkou Editou v Boldogu pri Senci a v slovenskej tenisovej rodine je v pravom slova zmysle doma. V ére samostatnosti bol tento skvelý diskutér, milovník umenia, pekných záhrad a tenisový fanatik prvým fedcupovým kapitánom tímu SR. Spoločne so synom Romanom momentálne trénuje 19-ročnú Nikolu Hofmanovú, českú rodáčku sídliacu v Rakúsku. Kukal v minulosti viedol napríklad Henrietu Nagyovú, ale neoceniteľnými skúsenosťami prispieval aj Mandlíkovej, Lendlovi, Musterovi či Novákovi. Ako kapitán či tréner sedel na lavičkách ôsmich rôznych reprezentácií. „V mene manžela sa chcem poďakovať za toto ocenenie a zároveň ho chcem ospravedlniť, keďže tenisové povinnosti mu nedovolili prísť osobne,“ uviedla Kukalova manželka Edita.

Už 18. apríla 2007 zaradili do Siene slávy STZ prvých 12 členov pred fedcupovým duelom Slovensko – Česko. Vtedy sa nimi stali in memoriam Juraj Bartoš, Ladislav Hecht, Jozef Jedľovský, Ľudovít Kozár a Ferdinand Vrba a ďalej Karina Cíleková-Habšudová, Ján Krajčík, Ivan Lichner, Miloslav Mečíř, Boris Okánik, Karol Šafárik a Radka Zrubáková. V stredu 17. septembra 2008 v rámci banketu pri príležitosti daviscupového súboja Slovensko – Srbsko sa ďalšími členmi stali Eugen Klimo, Ján Ležovič a Marián Vajda.

SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM