KAW Rôzne Správy

Mapa technických pamiatok Bratislavy vzbudila veľký záujem. Pomôže pri ich záchrane?

Hlavné mesto má novú špeciálnu mapu. Nájdete v nej industriálne pamiatky od televíznej veže na Kamzíku cez petržalskú smaltovňu až po vodárenské veže v Dynamitke.

Ilustračný obrázok k článku Mapa technických pamiatok Bratislavy vzbudila veľký záujem. Pomôže pri ich záchrane?
10
Galéria

Občianske združenie Čierne diery a Klub ochrany technických pamiatok sa koncom minulého roka rozhodlo vydať mapu s technickými pamiatkami Bratislavy. Ľudí zo združenia tieto objekty fascinujú a snažia sa o ich záchranu. Vedia si predstaviť „oprášenie“ zašlých čias aj nový život, ktorý sa dá unikátnym stavbám vdýchnuť.

Rozchytaná za týždeň

Mapa je vytlačená jedinečnou grafickou technológiou na risografickej tlačiarni Risomat. Ide o technológiu z 80. rokov z Japonska. Pri tlači touto metódou vznikajú rôzne nedokonalosti. Využívajú ju dizajnéri po celom svete a tvorcovia mapy chceli, aby bola ich poznávacím znamením.

Skvelá myšlienka spolu so zaujímavou technikou tlače priniesla ovocie a mapa, ktorá sa objavila v druhej polovici decembra v náklade 1 500 kusov, sa rozchytala za týždeň. Jej devízou totiž nie je len zaujímavý vzhľad, ale najmä informatívna hodnota a popis technických pamiatok hlavného mesta v dvoch jazykoch.

V mape nájdete 115 miest nielen z priemyselnej histórie mesta. Jej súčasťou sú krátke texty a súradnice, podľa ktorých môžete pamiatky navštíviť.

„Záujem o mapu predčil očakávania. Prvý náklad sa minul za niekoľko dní len príležitostným predajom, teda mimo veľkých obchodov a sietí. Pred pár dňami OZ Čierne diery pripravilo dotlač mapy,“ povedal pre Bratislava24.sk jeden z tvorcov projektu Martin Lipták.

Popis pamiatok na mape je v dvoch jazykoch – v slovenčine a angličtine. „Zahraniční turisti majú neraz väčší záujem o technické pamiatky ako našinci,“ hovorí Lipták.

Všetko pre podporu pamiatok

„Poslaním združenia Čierne diery je popularizovať technické pamiatky a iné zabudnuté miesta Slovenska. Mapa je ďalším prostriedkom, ako v tejto popularizácii pokračovať. Okrem toho s veľkou odozvou publikujeme na sociálnych sieťach, v médiách a tvoríme predajné grafiky na podporu pamiatok,“ vysvetľuje Martin Lipták.

OZ Čierne diery pripravuje aj ďalšie projekty. „Momentálne pracujeme na mape Trnavy. V ďalšom kroku zrejme príde na rad mapa Slovenska, ale skôr grafická než podrobná. To znamená, že v nej bude to najlepšie z najlepšieho z každého regiónu,“ približuje plány združenia Martin Lipták.

Mapa technických pamiatok Bratislavy
10
Galéria
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM