Alexandra Húsková Rôzne

Mapa kriminality na Slovensku; viete ktorá štvrť v Bratislave je najnebezpečnejšia?

Jakub Straka a Michal Horňák z tímu AI-MAPS, vytvorili vylepšenú mapu výskytu kriminálnych činov na území Slovenskej republiky. Vychádzali pritom z pravidelne zverejňovaných informácií Ministerstva vnútra SR. Pozrite sa, ako si vedie tá časť mesta, kde bývate vy.

Ilustračný obrázok k článku Mapa kriminality na Slovensku; viete ktorá štvrť v Bratislave je najnebezpečnejšia?
Zdroj: Dnes24.sk

Mapa vznikla na základe dát získaných z údajov o trestných činoch, poskytovaných na webe ministerstva vnútra.

Autori z tímu AI-MAPS sa rozhodli pripraviť vlastnú, zrozumiteľnú verziu mapy trestných činov na Slovensku, kde si môžte na konkrétny okres a mesto kliknúť na štvrťročnej časovej osi.

Momentálne je „najnebezpečnejším miestom“ Petržalka

Na celom Slovensku zdokumentovala polícia viac ako 56-tisíc trestných činov so škodou za vyše 277 miliónov eur. Pätina skutkov sa stala v Bratislavskom kra­ji.

Za rizikové oblasti sú v rámci Slovenska považované obvody Bratislava I.,III. a V.

Najnebezpečnejším miestom na Slovensku je počtom trestných činov momentálne Bratislavský piaty obvod.

V pomere na počet obyvateľov sa však neslávnym víťazom stáva Bratislava I.(Staré Mesto) s počtom 119 trestných činov na 10 tisíc obyvateľov. V treťom Bratislavskom obvode (Nové Mesto, Rača, Vajnory) pripadá na 10 tisíc obyvateľov viac ako 74 trestných činov. V piatom obvode (Petržalka, Rusovce, Čunovo, Jarovce) je to skoro 57 trestných činov na 10 tisíc obyvateľov.

Policajný okrsok Počet obyvateľov Počet trestných činov (TČ) Počet objasnených/ne­objasnených TČ v % Počet TČ na 10 tisíc obyvateľov
Bratislava I. 38 823 465 33/67 119,8
Bratislava II. 111 051 441 42/58 39,7
Bratislava III. 62 546 465 34/66 74,3
Bratislava IV. 93 948 349 45/55 37,1
Bratislava V. 111 021 631 39/61 56,8

Mapy môžu byť zaujímavé

„Našou snahou bolo ukázať spôsob, akým by sa dali mapy s takto zaujímavou tematikou vytvárať,“ uviedol Michal Horňák.

V dnešnej dobe prebieha pomerne detailný zber dát najrôznejších oblastí. Väčšina z nich však u nás nie je verejne dostupná a tobôž nie poskytovaná. „Napríklad v Anglicku vznikajú takéto mapy aj každý mesiac. Mnohokrát s podrobnosťou na mestské časti, ba dokonca ulice,“ opisuje Jakub Straka.

V prípade, že budú dostupné dáta, by radi vytvorili Mapu kvality bývania. „Kartografia patrí medzi naše záľuby, je to náš koníček. Radi by sme publikovali mapy, ktoré ľuďom poskytnú zaujímavé informácie v zrozumiteľnej podobe,“ vyjadril sa Jakub Straka.

Autori z tímu AI-MAPS sú presvedčení, že aj u nás by bol záujem o detailné a presné mapy kriminality. Ich výpovedná hodnota dokáže byť veľmi silná. Nevyhnutnosťou je však dostupnosť oficiálnych dát.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM