KAW Kultúra

Mamy malých detí vraj vedia rozprávať len o plienkach. Presvedčte sa v galérii o opaku

V galérii sa mamy malých detí prepnú na chvíľu do "iného režimu". V rámci podujatia S kočíkom do galérie v sprievode svojich drobcov spoznávajú umenie.

Ilustračný obrázok k článku Mamy malých detí vraj vedia rozprávať len o plienkach. Presvedčte sa v galérii o opaku
9
Galéria
Zdroj: Galéria mesta Bratislavy

V Galérii mesta Bratislavy (GMB) rozbehli pred dvoma rokmi zaujímavý projekt S kočíkom do galérie. Na akciu je vstup s dieťaťom povolený a mamičky sú vítané.

Detský džavot medzi obrazmi

Odpútať svoje myšlienky od bežných povinností, ponoriť sa na chvíľu do sveta umenia a krásy. Po tom túži nejedna mama, ktorá už „potiahla“ nejaký ten rôčik na materskej dovolenke. V GMB majú mamy jedinečnú príležitosť vzdelávať sa a vyskúšať si svoju zručnosť. Pritom nemusia drobcov nechať doma. Detský džavot tam nikomu neprekáža a ak chcú, o dieťatko sa postará dobrovoľníčka priamo v galérii.

V špeciálnych programoch mamy cez výklad lektora spoznávajú podstatu obrazu, myšlienky autora. Na konci prednášky vidia obraz celkom inými očami ako na začiatku. V praktickej časti si vyskúšajú napríklad umenie kaligrafie a iných techník. S kreslením či maľovaním im môžu pomôcť aj ich ratolesti.

„Mamičky viac ako socializáciu oceňujú možnosť vzdelávania sa a rozvíjania svojho intelektu počas našich programov,“ hovorí galerijný pedagóg Vladislav Malast.

Od detí po seniorov

Program pre mamičky na materskej v galérii odštartovali Petra Baslíková a Ľuba Sajkalová. Od začiatku sa stretávajú s pozitívnym ohlasom na všetky akcie. „Program pripravujeme na mieru pre každú skupinu návštevníkov. Či už ide o programy pre seniorov, rodiny s deťmi alebo pre širokú verejnosť,“ dopĺňa Malast.

Program pre rodiny s deťmi je zameraný na najmenších s tým, že so svojimi rodičmi tvoria skupinové dielo a jazyk lektora je blízky deťom.

Viac o akciách a programoch sa dozviete na webovej stránke GMB.

S kočíkom do galérie
9
Galéria
Zdroj: Galéria mesta Bratislavy
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM