Rôzne

Malých pacientov v detskej nemocnici ochladzujú počas horúčav vodou a chladenými infúziami

Malých pacientov v Detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou v Bratislave (DFNsP) ochladzujú počas horúčav v neklimatizovaných priestoroch vlažnou vodou, v prípade potreby dostávajú aj chladené infúzie.

Ilustračný obrázok k článku Malých pacientov v detskej nemocnici ochladzujú počas horúčav vodou a chladenými infúziami
Zdroj: TASR

Personál im tiež podľa hovorkyne Dany Kamenickej zatemňuje izby, púšťa ventilátory a dbá na pitný režim. „Robíme maximum,“ povedala. Podotkla, že klimatizované majú viaceré priestory – operačné sály, oddelenie anestéziológie, onkologické oddelenie, urgent či spoločenské priestory pre deti.

Zvýšený výskyt úpalov, úžehov či kolapsov u detí na urgente lekári nezaznamenali. „Bežne počas roka lekári ošetria zhruba päť detí týždenne s kolapsovými stavmi, v týchto horúčavách je to týždenne päť až šesť pacientov, takže ten nárast tam nie je vysoký,“ dodala.

Prečítajte si tiež: Počas horúčavy si vyprážaný rezeň radšej odpustite

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal dnes pre južnú časť Slovenska výstrahu tretieho stupňa. V okresoch Banskobystrického, Košického, Nitrianskeho a Prešovského kraja sa budú teploty pohybovať od 34 do 38 stupňov Celzia.

Pre Bratislavský, Trenčiansky a Trnavský kraj platí výstraha druhého stupňa, teploty by tam mali dosiahnuť 30 až 35 stupňov Celzia. Pre severné okresy Žilinského kraja vydali meteorológovia prvý výstražný stupeň s maximálnymi teplotami do 30 stupňov Celzia.

Horúci vzduch by však mali schladiť búrky, výstraha prvého stupňa platí pre celé územie. Miestami s nimi možno počítať až do večera.

Prečítajte si tiež: Horúčavy dávajú Bratislavčanom zabrať. Na urgentných príjmoch sa plnia čakárne

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM