Rôzne

Malacky budú krajšie: Mesto chce z Mierového námestia v centre vytvoriť pešiu zónu

Ak dajú poslanci projektu zelenú, už na jeseň chce mesto v spolupráci so Slovenskou komorou architektov vyhlásiť architektonickú súťaž.

Ilustračný obrázok k článku Malacky budú krajšie: Mesto chce z Mierového námestia v centre vytvoriť pešiu zónu
Zdroj: zahori.sk

Centrum Malaciek by sa mohlo výrazne zmeniť. Vedenie okresného mesta plánuje vytvoriť z Mierového námestia pešiu zónu a súčasné parkovisko na tejto ploche presunúť pod zem.

Nedostatok peších plôch

„Naším zámerom je vybudovať tam verejnú podzemnú garáž,“ potvrdil primátor mesta Juraj Říha (nezávislý). „Dedičstvo z minulosti spôsobilo, že Malacky trpia nedostatkom peších plôch. Je čas to zmeniť a urobiť odvážnejší krok,“ povedal primátor Malaciek.

Zmysluplnosť zámeru podporuje podľa Říhu i odozva na podujatia, ktoré sa na Mierovom námestí, ako na dočasne prispôsobenej pešej zóne, uskutočnili v minulých rokoch – Deň detí či vianočné trhy. „Chceli sme ľudom dať možnosť, aby zistili a zažili, ako by tento priestor vyzeral bez vozidiel. Podujatia sa stretli s veľkým ohlasom, čo len dokazuje, že Malačania chcú, aby sa do centra vrátil život,“ uviedol Říha.

O zámere premeny námestia by mali rokovať poslanci Malaciek na jednom z najbližších rokovaní mestského zastupiteľstva. Ak projektu dajú zelenú, už na jeseň chce mesto v spolupráci so Slovenskou komorou architektov vyhlásiť architektonickú súťaž. Podľa Říhu by mohla vygenerovať dostatok kvalitných projektov. Víťazný by mal byť známy na jar 2018.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM