Ľuba Lesná Kultúra

Malá scéna sa nevzdáva. Otvára ďalšiu sezónu

Napriek existenčným problémom, ktoré Malá scéna STU zažíva pravidelne, sa pripravuje na novú sezónu. Ide už o piatu v poradí. Dokonca v priestoroch divadla pripravuje aj výstavy.

Ilustračný obrázok k článku Malá scéna sa nevzdáva. Otvára ďalšiu sezónu
Foto: Ľuba Lesná / Zdroj: Dnes24.sk

Na úvod terajšej sezóny ide o obrazy známeho slovenského básnika Daniela Heviera. Pod názvom Hevi(er) is not Heavy.

Prvou premiérou bude Shakespearov Othello, ktorá bude už 3. októbra. Režisér pripravovanej inscenácie Štefan Korenči vyzdvihol, že Shakespeare v hre poukazuje na silu slova a manipulácii, na predsudky a neznášanlivosť a na lásku, ktorá vraždí . Hlavné postavy stvárňujú: Michal Ďuriš, Adela Mojžišová, Igor Adamec, Lenka Košická, Přemysl Boublík a Martina Majerníková. Dielo v preklade Jozefa Kota dramaturgicky upravil Štefan Korenči.

Ďalšou inscenáciou na doskách tohto divadla bude (28. októbra) obnovené absolventské predstavenie Petra Schaffera Čierna komédia z Divadla LAB VŠMU.

Na december Malá scéna pripravuje súčasnú drámu Helverova noc Ingmara Villqista v réžii Antona Korenčiho. Účinkovať bude Marián Labuda mladší a Szidi Tobias.

Plány už aj na budúcu sezónu

V marci budúceho roka zahrajú Balkón Jeana Geneta. Na september zase plánujú súčasnú írskú drámu Martina McDonagha Poručík z Inishmoru v réžii Vladimíra Strniska.

Aj diskusie, koncerty a výstavy

Okrem divadelných predstavení sa v priestoroch divadla uskutočnia aj diskusie, či koncerty. A pravdaže pokračujú aj prezentácie výtvarného umenia. Výstavy Malá scéna plánuje otvárať netradične priamo na svojom javisku. “Chceme tak užšie prepojiť výtvarné umenie s dramatickým a koncepčne je dramaturgia výstav postavená na zaujímavých univerzálnych umelcoch, ktorí sa zaoberajú rôznymi druhmi umenia, ako sú Daniel Hevier, Martin Levinne, Janko Lehotský, Hana Cigánova, Igor Cvacho a ďalší,“ povedala hovorkyňa Malej scény Barbara Brathová.

Úspešné tituly z minulej sezóny ostávajú

Navyše, ako pre náš portál Bratislava 24.Sk zdôraznil Štefan Korenči, budú pokračovať aj v úspešných tituloch minulej sezóny. Napríklad diváci sa môžu tešiť na čiernu komédiu Rainera Lewandowského Hamlet dnes nebude, v ktorej herecky exceluje Ján Mistrík. „Hamlet nebude – bude,“ s úsmevom povedal Korenči.

Exstenčné problémy

Malá scéna podobne ako aj ďalšie bratislavské komorné divadlá, má existenčné problémy. Tie sa žiaľ prenášajú z roka na rok. Zatiaľ sa im ich podarilo preklenúť vďaka podpore magistrátu. „Zatiaľ nám bolo schopné pomôcť len mesto. Ani mestská časť, ani kraj nám neboli ochotní pomôcť," podčiarkol Korenči. "A z ministerstva kultúry z grantového systému dostávame minimálne peniaze. Našu existenciu nezachránia. Čiže vždy vyzerá ten kalendárny rok podľa toho, ako s aurobí rozpočet mesta. Teda vieme to až v decembri,“ podčiarkol Korenči.

A na čo sa v novej sezóne najviac teší režisér?

„Režisér má vždy najradšej tú inscenáciu, ktorú práve skúša. Čiže v tomto momente sa teším na toho Othella.“

Malá scéna STU sa nevzdáva
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM