Rôzne Správy

Majitelia realitiek varujú. Poplatok za rozvoj spôsobí zdražovanie nehnuteľností

Zavedenie miestneho poplatku za rozvoj sa premietne do cien nehnuteľností. Upozornil na to prezident Národnej asociácie realitných kancelárií Slovenska.

Ilustračný obrázok k článku Majitelia realitiek varujú. Poplatok za rozvoj spôsobí zdražovanie nehnuteľností
14
Galéria
Zdroj: TASR

Zavedenie miestneho poplatku za rozvoj sa premietne do cien nehnuteľností. Upozornil na to prezident Národnej asociácie realitných kancelárií Slovenska (NARKS) Ján Palenčár, podľa ktorého treba zákon novelizovať. Poplatok má mestám a obciam pomôcť pri budovaní sociálnej a technickej infraštruktúry súvisiacej s výstavbou.

Ideu vzniku zákona o miestnom poplatku za rozvoj, ktorá spočíva v stransparentnení spôsobu podieľania sa stavebníkov na budovaní infraštruktúry či služieb, považuje Palenčár za správnu. Doterajší neprehľadný stav, keď developeri rokujú so samosprávou o príspevkoch, respektíve vynútených investíciách, mal podľa neho nahradiť jeden poplatok.

Dvojizbový byt by zdražel o dvetisíc eur

„Bohužiaľ, z textácie samotného zákona aj z vyjadrení viacerých predstaviteľov samospráv vyplýva, že okrem poplatku za miestny rozvoj budú samosprávy môcť vyžadovať od developerov ďalšie vynútené investície. Z tohto dôvodu je zrejmé, že dôjde k premietnutiu poplatku za rozvoj do cien nehnuteľností. Dvojizbový byt tak môže zdražieť až o 2000 eur. Ak aj dôjde k zvýšeniu cien, nepredpokladám zásadný vplyv na realitný trh,“ uviedol Palenčár TASR.

Medzi ďalšie negatíva zákona označil Palenčár napríklad absenciu rovnosti pred zákonom. „Stavebníci rodinných domov do 150 m2 totiž budú od poplatku oslobodení, ale stavebníci bytov, aj malometrážnych, budú poplatok platiť. Tiež pokladám za nezmysel, aby boli poplatkom zaťažení občania, ktorí stavajú skleník,“ opísal.

„Pre uvedené príklady negatívneho vplyvu zákona som presvedčený, že je potrebné pripraviť jeho zodpovednú novelizáciu,“ uzavrel prezident NARKS.

Zákon schválil parlament vlani v novembri na návrh poslancov Igora Chomu a Richarda Rašiho (obaja Smer-SD), účinnosť nadobudne 1. novembra. Obec môže poplatok dobrovoľne zaviesť všeobecne záväzným nariadením. Platiť sa bude jednorazovo, sadzbu si určí obec a pre jednotlivé časti jej územia môže byť rôzna. Zákon stanovuje minimálnu (10 eur) a maximálnu (35 eur) výšku poplatku za každý, aj začatý meter štvorcový podlahovej plochy nadzemnej časti stavby.

Stavebné projekty Bratislava
14
Galéria
Zdroj: internet
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM