Michaela Katonová Samospráva

"Zdobia" aj váš dom grafity? Odstrániť ich môžete aj za mestské peniaze

Hlavné mesto aj tento rok pomôže vlastníkom nehnuteľností s odstraňovaním nelegálnych grafitov finančným príspevkom. Z mestského rozpočtu je na to vyčlenených 90-tisíc eur, ktoré budú postupne prerozdeľované medzi žiadateľov.

Ilustračný obrázok k článku "Zdobia" aj váš dom grafity? Odstrániť ich môžete aj za mestské peniaze
Foto: Erik Bojničan / Zdroj: Dnes24.sk

Hlavné mesto kúpilo prístroj na čistenie grafitov. Pracovníci mesta sa zaškoľovali na budove ministerstva v centre. Postupne začnú čistiť aj iné mestské budovy. Majitelia súkromných objektov, ktorí chcú odstrániť grafity vo vlastnej réžii môžu stále požiadať o grant.

Financie z grantu sú určené právnickým osobám, ktorých zakladateľom nie je hlavné mesto a fyzickým osobám, ktoré majú trvalý pobyt na území hlavného mesta. Príspevok možno poskytnúť na preplatenie nákladov súvisiacich s odstraňovaním nelegálnych grafitov z fasád bytových a nebytových budov a objektov. Majitelia môžu financie využiť aj na antigraffiti náter.

Príspevok môže byť udelený do maximálnej výšky 3-tisíc eur pre jedného žiadateľa. "Vyzývam všetkých Bratislavčanov, ktorí majú takýmto spôsobom znehodnotený majetok, aby o príspevok požiadali,“ vyslovil prosbu smerom k majiteľom nehnuteľností primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

Mesto sa aj takýmto spôsobom snaží pomôcť v boji s grafitmi, ktorých nie je málo. Primátor je s čerpaním financií na čistenie nevzhľadných nápisov spokojný."Tento príspevok je medzi Bratislavčanmi využívaný na maximum, svedčí o tom aj výška financií na to vyčlenených – tá sa každoročne zvyšuje,“ konštatoval Ivo Nesrovnal.

Žiadosti bude posudzovať odborná komisia každý kalendárny mesiac až do konca septembra 2016. V minulom roku mesto z vyčlenenej sumy takmer 85-tisíc eur pomohlo štyridsiatim žiadateľom.

Prečítajte si tiež: Bratislava pokračuje v boji s grafitmi. Mesto si pomáha novým špeciálnym prístrojom

Foto ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM