Samospráva

Magistrát sa s vydávaním záväzných stanovísk neponáhľa

Občianske združenie Inštitút urbánneho rozvoja upozorňuje na zdĺhavé vydávanie záväzných stanovísk magistrátu. Ten sa bráni tým, že mesto svoj názor na akýkoľvek zámer vyjadruje len záväzným stanoviskom. Ku každému investičnému zámeru vraj pristupuje jednotlivo.

Ilustračný obrázok k článku Magistrát sa s vydávaním záväzných stanovísk neponáhľa
Zdroj: TASR

Posudzovanie investičných zámerov a vydávanie záväzných stanovísk, ktoré ďalej slúžia ako podklad pri žiadosti o vydanie stavebného povolenia, trvá príliš dlho zo strany bratislavského magistrátu.

Upozorňuje na to občianske združenie Inštitút urbánneho rozvoja (IUR), podľa ktorého príprava stanovísk trvá mesiace a ďalšie mesiace čakajú hotové stanoviská na podpis.

Kľúčovým problémom je podľa IUR to, že neexistujú žiadne lehoty a nie sú stanovené ani postupy predkladania zámerov na jednotlivé útvary magistrátu v rámci procesu prípravy záväzných stanovísk.

„Na tento problém sme upozornili nové vedenie magistrátu ešte v úvode roku 2015. Napriek tomu tento stav naďalej pretrváva a lehoty sa neustále predlžujú. V roku 2015 bol priemerný čas na reálne vydanie stanoviska až 145 dní,“ informoval výkonný riaditeľ IUR Juraj Suchánek.

Čítajte tiež: OBRAZOM: Bratislavčania sa dočkali! Po novom Starom moste už prejdú chodci i cyklisti

Rozpracované materiály ostali len v úrovni návrhov

IUR presadzuje ideu transparentných procesov a jasných pravidiel pri posudzovaní investičných zámerov. Podľa združenia už v minulom volebnom období prebiehali na túto tému rokovania medzi zástupcami IUR a bratislavským magistrátom.

„Rozpracované boli materiály, ktoré by po doplnení niektorých detailov jasne upravovali posudzovanie investičných zámerov. Materiály k dnešnému dňu ostali len v úrovni návrhov a magistrát ani jeden nezaviedol do praxe,“ tvrdí IUR.

Suchánek upozornil, že nejasnosť pravidiel v spojení s dlhými lehotami priamo úmerne zvyšuje aj riziko korupcie. Preto chce rokovať o probléme aj s primátorom Bratislavy Ivom Nesrovnalom.

Bratislavský magistrát uviedol, že posudzuje a vydáva záväzné stanoviská na základe individuálneho, odborného a citlivého posúdenia, a to najmä v spojitosti so snahou vytvárať a chrániť verejné priestory v Bratislave.

„V minulosti sa totiž záväzné stanoviská posudzovali len z hľadiska súladu s územným plánom mesta, ale nie s ohľadom na ďalšie atribúty – prínosy pre Bratislavčanov či špecifiká územia. Mesto totiž svoj názor na akýkoľvek zámer vyjadruje len záväzným stanoviskom, nakoľko hlavné mesto nie je stavebným úradom, a preto stavebné konanie nevie ďalej ovplyvniť,“ povedala Katarína Kohútiková z magistrátu hlavného mesta s tým, že hlavné mesto v poslednom období posudzuje obsiahle investičné projekty.

Podľa Kohútikovej sú predkladané zámery rôznorodé a rozličná je aj kvalita spracovania predložených dokumentácií. „Preto sa ku každému investičnému zámeru pristupuje jednotlivo, vrátane posúdenia potreby jeho predloženia na niektoré z ostatných odborných útvarov,“ vysvetlila.

Nakoľko záväzné stanovisko vydáva investor najmä v období prípravy obsahu návrhu podania na stavebný úrad, hlavné mesto tvrdí, že podľa príslušného ustanovenia vykonávacej vyhlášky stavebného zákona nie je stanovená lehota na jeho vydanie.

Inštitút urbánneho rozvoja je občianske združenie, ktoré združuje profesionálov pôsobiacich v oblasti urbánneho rozvoja a tvorby krajiny. Jeho členmi sú architekti, inžinieri, projektanti, stavebné firmy, developeri, ako aj predstavitelia finančných inštitúcií, právnici či zástupcovia samospráv.

Čítajte aj: V Rači chce investor postaviť ďalších jedenásť bytových domov

Ilustračný obrázok

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM