Tomáš Stupavský Rôzne

Magistrát chce zrušiť prvý bratislavský útulok pre opustené zvieratá

Tak toto je „silná káva“ pre milovníkov zvierat! Mesto plánuje zrušiť prvý bratislavský útulok pre opustené psy a mačky, ktorý už funguje 20 rokov.

Ilustračný obrázok k článku Magistrát chce zrušiť prvý bratislavský útulok pre opustené zvieratá
Zdroj: Dnes24.sk

Magistrát sa k 8. októbru 2015 rozhodol útulok v mestskej časti Vrakuňa, ktorý založila Asociácia ochrancov zvierat (AOZ), zrušiť. Čo je dôvodom? Chýbajúce registračné číslo od Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy (RVPS) v Bratislave.

Číslo mal útulok obdržať už 24. júna 2015 po splnení všetkých podmienok udelených RVPS. AOZ požiadala o nové číslo už 15. mája 2015. Avšak následne nebolo číslo pridelené v stanovenom termíne a to konkrétne do 30. 6. 2015.

„Od 12. decembra minulého roku, kedy bola proti nám spísaná petícia, ktorá sa po kontrole ukázala ako neopodstatnená, nám mesto udeľovalo podmienky a zadávalo úlohy, ktoré sme rad za radom plnili,“ vysvetľuje predsedníčka AOZ Iveta Havranová.

„Podľa nás bol tento postup tendenčný a dopredu pripravovaný. Napríklad vôbec nechápem, prečo kontrola z RVPS prišla až 6 dní pred termínom vydania registračného čísla a nie skôr,“ doplnila Havranová.

Vypovedanie zmluvy a nevysporiadané majetky

Magistrát sa rozhodol konať tak, že vydal 28. júla 2015 výpoveď zmluvy o spolupráci pri prevádzkovaní útulku pre zvieratá. Navyše od januára 2015 zastavilo príspevky na chod útulku. Ten tak musel byť financovaný zo súkromných zdrojov. Deň pred vydaním výpovede zmluvy o spolupráci mesta a AOZ, teda 27. júla 2015, mesto zrušilo aj nájomnú zmluvu bez udania dôvodu.

Prečítajte si tiež: „Mať doma útulkáčov? To je bezpodmienečná láska! SOS pre zvieratká opäť spojí ľudí pre dobrú vec“:„Mať doma útulkáčov? To je bezpodmienečná láska!" SOS pre zvieratká opäť spojí ľudí pre dobrú vec

Zástupcovia magistrátu Zuzana Reguli a Peter Pintér z Oddelenia životného prostredia a mestskej zelene, ktorí navštívili útulok spolu so zástupcami RVPS, sa vyjadrili, že pozemky pod útulkom sú majetkovoprávne nevysporiadané.

Tlačová referentka mesta Katarína Kohútiková v reportáži odvysielanej dňa 2. októbra 2015 v televízii Markíza v relácii Reflex síce povedala, že zvieratá, najmä mačky, budú umiestnené v útulkoch Slobode zvierat, avšak organizácia už má plné kapacity. V útulku vo Vrakuni sa v súčasnosti nachádza 23 mačiek a traja psy.

Poslanci sa nemohli vyjadriť

Podľa dostupných informácií, ktoré poskytol člen mestského zastupiteľstva Branislav Kaliský, nebolo vôbec na mestskom zasadnutí prerokované plánované zrušenie útulku. Poslanci sa tak nemohli k danej téme vyjadriť.

„Som absolútne proti tomu, aby sa pri počte takýchto zariadení na území Bratislavy akýkoľvek útulok rušil. V prípade, že miesto naozaj nevyhovuje tomuto účelu, nie je predsa problém ho presunúť na iné. Mesto má stále dosť pozemkov, ktoré by mohol pán primátor na takýto účel vyčleniť,“ hovorí Kaliský.

Známe osobnosti bojujú za útulok

Útulok AOZ podporujú aj známe tváre. Napríklad speváci Jožo Ráž, Robo Grigorov, Peter Nagy, herečka Zuzana Tlučková a ďalší. Správa o tom, že by mal byť útulok zavretý ich šokovala.

„Myslím si, že primátor každého civilizovaného mesta v Európe, by bol vďačný za to, že z občianskej iniciatívy takýto útulok v meste má. Je to predsa pomoc, keď sami občania zriadia a aj zabezpečujú chod niečoho, čo by malo urobiť mesto. Pán primátor dáva takto občanom jasný signál, že pre neho občan a jeho iniciatíva vôbec nič neznamenajú. O altruizme a súcite k bezbranným zvieratám ani nehovoriac,“ myslí si spevák Robo Grigorov.

Útulok osobne pozná aj herečka Zuzana Tlučková: „V útulku u pani Havranovej som bola niekoľkokrát. O zvieratá bolo vždy postarané – boli v teple, nehladovali a dostali to, čo im neponúkli ich predchádzajúci majitelia – lásku. Takto fungovali 20 rokov – skromne, ale so srdcom. Preto chcem svojím hlasom podporiť tento útulok a vyjadriť svoj nesúhlas s jeho zatvorením. Zvieratá nie sú veci, sú to živé tvory, ktoré cítia. Preto mi nie je ľahostajné, čo budú znova prežívať, keď im ich nový domov zavrú.“

Prečítajte si tiež: Chcú im pomôcť, no v skutočnosti im ubližujú. Chorobné hromadenie zvierat je vážnym problémom aj v Bratislave

Zdroj foto: AOZ.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM