Maros Palesch Rôzne Rôzne

Magistrát chce v meste rozšíriť cyklodopravu

BRATISLAVA, 16.05.2011. Z iniciatívy bratislavského primátora Milana Ftáčnika sa minulý týždeň uskutočnilo prvé oficiálne zasadnutie Komisie mesta pre cyklistickú dopravu.

Cieľom komisie je zvyšovať podiel cyklistickej dopravy na celkovom objeme dopravy v slovenskej metropole, podporovať budovanie cyklistických trás a propagovať cyklistickú dopravu ako alternatívnu ekologickú dopravu v meste.

Podľa M. Ftáčnika je zámerom mesta zvýšenie kultúry dopravy, aby cyklista v Bratislave nebol považovaný za akéhosi „čudáka“, ale za rovnocenného účastníka dopravy.

V prvej etape, čo je v roku 2011, chce samospráva realizovať tie trasy, ktoré si nevyžiadajú veľké finančné náklady (napr. vyznačenie, rozšírenie ciest a pod.). Následne, v rokoch 2012–2014, bude komisia spoločne s magistrátom pripravovať a realizovať nové projekty, ktoré prispejú k rozšíreniu existujúcich cyklistických trás.

Komisia pre cyklodopravu sa skladá zo zástupcov cyklistických združení, ako je BiCyBa či Cyklokoalícia, zástupcov mesta, mestských častí, STaRZ-u, Bratislavského samosprávneho kraja. Členom komisie je hlavný dopravný inžinier a predseda Komisie dopravy a informačných systémov mesta.

Na základe doterajšej diskusie v komisii medzi navrhovanými prioritnými cyklotrasami je prvý historický okruh (centrum mesta), ľavobrežné nábrežie (Lafranconi-Apollo), Viedenská cesta, Dúbravské korzo či predĺženie Petržalského korza.

Podiel cyklistov na doprave v slovenskej metropole dnes predstavuje približne jedno percento, kým v mestách, kde je rozvinutá cyklodoprava, je to na úrovni 20 až 30 percent. Tento výrazný deficit je spôsobený najmä tým, že dlhé roky bola v Bratislave preferovaná individuálna automobilová doprava.

Zdroj: Magistrát hl. m. SR, Daniela Rodinová

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM