Jakub Forgács Kultúra

Maďarské špeciality či umelci: TOTO všetko zažijete v Bratislave počas Týždňa maďarskej kultúry

V meste sa predstaví to najlepšie od našich južných susedov. Tešiť sa môžete na gastronomické špeciality, kvalitné vína, ale tiež bohatý program v podaní maďarských umelcov.

Ilustračný obrázok k článku Maďarské špeciality či umelci: TOTO všetko zažijete v Bratislave počas Týždňa maďarskej kultúry
Zdroj: TASR

Maďarskej hudbe a kultúre tento týždeň patrí Hviezdoslavovo námestie v Bratislave. Pod sloganom „Viac ako sused“ dnes totiž v centre mesta štartuje Týždeň maďarskej kultúry. Od piatka námestie rozvoňajú aj rôzne maďarské gastronomické špeciality a ochutnávať sa budú tiež vína.

Na pódiu sa počas tohto týždňa predstavia mnohé maďarské hudobné formácie. „Vystúpi napríklad legendárna maďarská skupina 60-tych a 70-tych rokov minulého storočia Neoton Família, svetoznámy maďarský huslista z Vojvodiny Félix Lajkó či majstri swingu a latinskoamerickej hudby v rytme "boogie“ Group'N'Swing," priblížila Martina Halušková z referátu mediálnej komunikácie hlavného mesta.

Na námestí zaznie aj tanečná hudba Apnoé či hudobné variácie známych melódií v rôznych štýloch a žánroch na pozadí cigánskej hudby, ktoré predvedie skupina Budapest Bár. „Celkovú atmosféru v centre mesta počas festivalu dotvoria aj folklórne a dychové súbory z krajín Vyšehradskej štvorky,“ podotkla Halušková.

Festival počas týždňa ponúkne aj rôzne podujatia a akcie. Vybrať sa bude dať z koncertov vážnej hudby, prezentácie kníh, výstavy plagátov, ochutnávky vín, filmového premietania, rozprávkových a divadelných predstavení, street artu či šansónového recitálu. „Od piatka do nedele sa bude konať festival jedla a hudby pod holým nebom, festival maďarskej chuti a farieb so stredoeurópskou oblohou,“ dodala Halušková.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM