Rôzne

M. Borguľa žiada zrušiť súťaž na prevádzkovateľa verejného osvetlenia

Hlavné mesto už na kritiku tendra uviedlo, že postupuje v procese výberu nového prevádzkovateľa verejného osvetlenia v Bratislave transparentne.

Ilustračný obrázok k článku M. Borguľa žiada zrušiť súťaž na prevádzkovateľa verejného osvetlenia
2
Galéria
Zdroj: TASR

Bratislavský mestský poslanec Martin Borguľa žiada zrušiť súťaž na nového prevádzkovateľa verejného osvetlenia v hlavnom meste. Tender je podľa neho v rozpore so zákonom a neprebieha transparentne. Vyhlásil to na brífingu (6. júla 2017) s tým, že žiada prípravu nového návrhu súťažných podkladov.

Žiadosť o nápravu

Borguľa preto podal na bratislavskom magistráte takzvanú žiadosť o nápravu a na Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) podnet na kontrolu zákazky hlavného mesta. „Žiadam, aby bol súčasný tender pozastavený a aby boli nové súťažné podklady riadne predložené na diskusiu poslancom zastupiteľstva, ako aj odbornej verejnosti,“ skonštatoval poslanec.

Ako tvrdí, len tak sa zabezpečí, aby tender prebehol transparentne a výsledkom zmluvy s novým dodávateľom bola čo najrozsiahlejšia modernizácia verejného osvetlenia v Bratislave, zníženie energetickej náročnosti či dlhodobá prevádzka a údržba za čo najvýhodnejších podmienok.

Verejné osvetlenie

Borguľa upozornil, že pred 20 rokmi patril tender na verejné osvetlenie Bratislavy pre svoju netransparentnosť a neodbornosť k „najškandalóznejším verejným obstarávaniam“. „Bol by som rád, keby sme sa tentoraz vyhli chybám, ktoré sa vtedy urobili, a tender viedli maximálne transparentne. To znamená pod kontrolou mestského zastupiteľstva, odborníkov, ako aj pred očami širokej verejnosti,“ podotkol Borguľa. Myslí si, že ide o tak dôležitý úkon celomestského charakteru a zároveň o úkon nakladania s majetkom mesta, že by mal podliehať schváleniu mestským zastupiteľstvom.

„Tu ide o odovzdanie majetku mesta dodávateľovi na 20 rokov. Ide o zákazku za takmer 144 miliónov eur. Mestskému zastupiteľstvu je vyhradené rozhodovať o najdôležitejších otázkach celomestského charakteru, schvaľovať najdôležitejšie úkony týkajúce sa majetku mesta a kontrolovať hospodárenie s ním,“ vysvetlil. Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal by podľa neho v tomto smere nemal konať sám, ale pod dohľadom zastupiteľstva.

Nový prevádzkovateľ

Hlavné mesto už niekoľkokrát na kritiku tohto tendra uviedlo, že postupuje v procese výberu nového prevádzkovateľa verejného osvetlenia v Bratislave transparentne a podľa zákona. Primátor Nesrovnal už v minulosti taktiež povedal, že vyhlásený tender nie je šitý na mieru konkrétnemu uchádzačovi.

„Tie kritériá sú urobené tak otvorene, aby takáto pochybnosť nebola,“ skonštatoval. Výsledok obstarávania bude vyhodnocovať komisia zložená z odborníkov magistrátu, odborníkov z externého prostredia a poslancov mestského zastupiteľstva. „Mesto postupuje maximálne transparentne,“ skonštatoval primátor.

Nesrovnal uviedol, že súťaž neplánuje zrušiť. Mesto o nej podľa jeho slov rozpráva otvorene už dlho. „Spravili sme prezentáciu aj pre poslancov, kde sme im vysvetlili prístup mesta. Zo 45 poslancov tam prišlo, tuším, sedem. To signalizovalo úprimný záujem. Všetko ostatné je politikárčenie a snaha o ovplyvnenie výsledku,“ povedal.

Hlavné mesto koncom mája vyhlásilo tender na nového prevádzkovateľa verejného osvetlenia v Bratislave. Magistrát chce s víťazom súťaže uzavrieť zmluvu na 20 rokov v predpokladanej výške 143,69 milióna eur bez DPH. Lehota na predkladanie ponúk je stanovená do 10. júla 10.00 h. Ponuky sa budú otvárať 21. júla.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM