Správy

M. Borguľa: Poslanci mohli rozhodnúť o tom, že plot na Hviezdoslavovom námestí už nebude hyzdiť tvár historického centra

Podmienky, za ktorých bratislavské mestské zastupiteľstvo predĺžilo prenájom mestských pozemkov na Hviezdoslavovom námestí americkej ambasáde, nie sú pre mesto dobré.

Ilustračný obrázok k článku M. Borguľa: Poslanci mohli rozhodnúť o tom, že plot na Hviezdoslavovom námestí už nebude hyzdiť tvár historického centra
Zdroj: TASR

V televíznej diskusii Tablet.TV Mesiac v Bratislave sa na tom zhodli poslanci Martin Borguľa (Klub pre Bratislavu) a Martin Chren (Bratislava inak). Pred kamerami sa však dostali do konfliktu v otázke, či k predĺženiu prenájmu vôbec malo prísť.

Plot na námestí

Borguľa – jednoznačný odporca predĺženia nájmu pripomenul, že Američania ako nájomcovia už pred rokmi sľúbili, že budú riešiť situáciu s plotom, ktorý na prenajatých pozemkoch postavili ako bezpečnostné opatrenie.

„Pred 18 mesiacmi sa dokonca písomne zaviazali k tomu, že prinesú konkrétne riešenia, či sa už bude týkať samotného plota, alebo možnosti iného sídla ambasády. Nič s tým ale neurobili,“ zdôraznil predseda poslaneckého Klubu pre Bratislavu. „Bratislava bola 11 rokov a šesť mesiacov ústretová a tolerantná, za to však prišlo len zavádzanie z druhej strany,“ dodal.

Čierna stavba

Poslanci preto mohli podľa jeho slov rozhodnúť o tom, že plot na Hviezdoslavovom námestí už nebude hyzdiť tvár historického centra. „Som presvedčený, že americké zastupiteľstvo by si nedovolilo mať v blízkosti svojho sídla čiernu stavbu, ak by prenájom nebol predĺžený,“ povedal Borguľa. Rozhodnutie poslancov o predĺžení nájmu, v ktorom sa výrazne zvyšuje nájomné, hodnotí ako kupčenie s verejnými priestormi.

Borguľov oponent v diskusii nie je presvedčený, že nepredĺženie nájmu by automaticky znamenalo, že v polovici augusta bude plot odstránený.

„Nebuďme zasa populisti, neviem si predstaviť, že sa tam začnú biť mestskí policajti s ochrankármi kvôli odstráneniu plota ako čiernej stavby,“ povedal Chren.

S trojročným predĺžením nájmu však ani on nie je spokojný, vníma ho ako vynútený kompromis, na ktorý „nikto nemôže byť hrdý“. Podľa jeho slov malo zastupiteľstvo rozhodnúť o predĺžení prenájmu na jeden rok.

„To by bola posledná šanca pre ambasádu, aby videli, že to naozaj myslíme vážne,“ uviedol. Pripomenul, že takýto návrh, vrátane zvýšenia nájomného, prijali na mestskej finančnej komisii.

„Bohužiaľ, predseda finančnej komisie pán Budaj nebol na komisii a ani sa s týmto návrhom nezoznámil, takže ho ani nepredložil, a preto sa hlasovalo už len trojročné predĺženie nájmu,“ vysvetlil.

Maniere z veľkej politiky

Borguľa však Chrena upozornil, že namiesto vyhovárania sa na Budaja, mohol návrh na jednoročné predĺženie predložiť sám. Skritizoval poslaneckého kolegu aj za to, že v názore podporujúcom nepredĺženie zmluvy ako prostriedku na odstránenie plota vidí populizmus.

„Toto sú tie vaše maniere z veľkej politiky. Rozumné riešenie označíte za populistické, ohovoríte kolegu a svoje hlasovanie oľutujete, no v konečnom dôsledku tým vlastne Bratislavčanom dávate najavo, že sa s plotom musia zmieriť,“ poznamenal Borguľa.

Chren naopak Borguľov postup označil za „matovičovskú politiku“. „Je naoko ľúbivé a sexy hovoriť o tom, že zrušíme plot a nepriznať, že rizikom môže byť diplomatický škandál, že ide aj o medzinárodné vzťahy,“ povedal.

Nedodržanie sľubov ambasády

Borguľa namietol, že v tomto prípade je potrebné riešiť komunálny problém a nedodržanie sľubov ambasády ako nájomcu voči mestu ako prenajímateľovi. „No, veľpodnikatelia v mestskom parlamente si to tak niekedy predstavujú, že je to ako u nich vo firme. Ale tu, bohužiaľ, veľká politika zasahuje aj do toho mestského zastupiteľstva,“ reagoval na Borguľu Chren.

Bratislavskí mestskí poslanci 30. júna schválili predĺženie nájmu zhruba 1 300 štvorcových metrov mestských pozemkov pred budovou veľvyslanectva Spojených štátov do 15. augusta 2019 za podmienky, že americká strana bude mestu platiť za jeden štvorcový meter jedno euro na deň. Ročne to do mestskej pokladnice prinesie zhruba 481-tisíc eur.

Bratislava prenajala svoje pozemky na Hviezdoslavovom námestí veľvyslanectvu USA v roku 2005. Nájomné bolo doteraz dohodnuté vo výške 0,03 eura za celý predmet nájmu.

Podmienka zastupiteľstva

Mestské zastupiteľstvo má však podmienku, že dodatok k zmluve o nájme musí byť americkou ambasádou podpísaný do 60 dní od schválenia tohto uznesenia, inak stratí platnosť.

Veľvyslanectvo je oprávnené uplatniť si opciu do roku 2021, pokiaľ minimálne dva mesiace pred uplynutím doby nájmu preukáže platné stavebné povolenie na výstavbu nového zastupiteľstva Spojených štátov v Bratislave.

Poslanci sa taktiež zhodli na tom, že ak veľvyslanectvo preukáže právoplatné stavebné povolenie, bude platiť nájom podľa pôvodnej zmluvy, a to vo výške 0,03 eura za celé obdobie nájmu.

Veľvyslanectvo musí zároveň do 18 mesiacov podpísať zmluvu o vzťahu k pozemku. Chargé d’affaires veľvyslanectva USA na Slovensku Liam Wasley na rokovaní zastupiteľstva uviedol, že ambasáda sa bude sťahovať z Hviezdoslavovho námestia a už má vytypovaných približne šesť potenciálnych lokalít v Bratislave.

„Na jednej strane sme veľmi vďační za predĺženie nájomnej zmluvy na ďalšie obdobie. Na druhej strane sme zaskočení vyrubenou sumou, pretože momentálne náš rozpočet s takýmito prostriedkami nepočíta,“ povedal po hlasovaní Wasley.

Čítajte aj: Ambasáda sa z Hviezdoslavovho námestia sťahovať nebude

Ilustračný obrázok

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM