Rôzne

M. Borguľa: Nová fasáda hotela Danube je architektonickou hanbou Bratislavy

Mnohým Bratislavčanom sa nepáči nový vzhľad hotela Danube. Rovnaký názor má aj bratislavský poslanec Martin Borguľa.

Ilustračný obrázok k článku M. Borguľa: Nová fasáda hotela Danube je architektonickou hanbou Bratislavy
10
Galéria

Martin Borguľa, poslanec mestského zastupiteľstva hlavného mesta Bratislavy poslal riaditeľovi Krajského pamiatkového úradu Petrovi Jurkovičovi verejnú výzvu v súvislosti s rekonštrukciou hotela Danube.

Hanba mesta

Vo výzve ho žiada, aby vysvetlil poslaneckému zboru, ako aj širokej verejnosti, akým spôsobom Krajský pamiatkový úrad komunikoval a usmerňoval stavebníka a investora hotela Danube v Bratislave pri jeho nedávnej rekonštrukcii.

„Nová fasáda hotela je hanbou nášho hlavného mesta! Nemyslím si to len ja, kriticky sa k rekonštrukcii a predovšetkým k vzhľadu fasády vyjadrili aj hlavná architektka Bratislavy a ďalší renomovaní architekti. Nová fasáda absolútne nezapadá do scenérie historického centra mesta,“ povedal Martin Borguľa.

Podľa poslanca rekonštrukcia hotela bola podaná na Stavebný úrad Starého Mesta. Súčasťou stavebného povolenia v mestskej časti Staré Mesto je aj povinnosť stavebníka konzultovať rekonštrukciu budovy s Krajským pamiatkovým úradom.

„Nie je známe, či vôbec došlo k nejakej komunikácii medzi investorom a pamiatkovým úradom. Podľa dostupných informácií to vyzerá tak, že investor zmenil fasádu na vlastnú päsť a Krajský pamiatkový úrad podľa všetkého neurobil nič proti tomu, aby takémuto konaniu zabránil,“ upresnil Borguľa.

Žiada vysvetlenie

Poslanec žiada od riaditeľa pamiatkového úradu vysvetlenie, ako prebiehala komunikácia s majiteľom hotela a či bola stavba realizovaná v súlade so stavebným povolením. V opačnom prípade by podľa jeho názoru mali byť vyvodené prísne konzekvencie.

„V historickom centre Bratislavy, ktoré by malo byť našou pýchou, máme ďalšiu budovu s nevkusnou a nekvalitnou architektúrou. Niekto musí byť za to zodpovedný. Ak je to riaditeľ Krajského pamiatkového úradu Bratislava, myslím si, že by mal zvážiť svoje ďalšie zotrvanie vo funkcii. V prípade, že vedenie úradu nebude reagovať na moju výzvu a riadne nevysvetlí svoj postup v tejto záležitosti, z pozície komunálneho poslanca budem žiadať ministra kultúry Slovenskej republiky, aby zvážil odvolanie riaditeľa pamiatkového úradu z jeho funkcie,“ povedal na záver Martin Borguľa.

Hotel Danube
10
Galéria
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM