Kultúra

Luna bar, Hlavná pošta aj kaplnka Sv. Ladislava sa stanú miestom pre netradičný zážitok

Vychutnať si kvalitnú literatúru v kryte civilnej obrany či na streche obchodného domu? Dnes to môžete zažiť aj vy. NOC LITERATÚRY ponúka čítačky na netradičných miestach.

Ilustračný obrázok k článku Luna bar, Hlavná pošta aj kaplnka Sv. Ladislava sa stanú miestom pre netradičný zážitok
8
Galéria
Zdroj: TASR

Druhá májová streda patrí aj na Slovensku medzinárodnej akcii Noc literatúry. Podujatie, ktoré približuje súčasnú európsku literatúru netradičným spôsobom – prostredníctvom série verejných čítaní, sa koná po deviaty raz.

13 netradičných miest

V hlavnom meste sa čítanie úryvkov zo slovenských prekladov kníh súčasných európskych autorov odohrá v okolí Kamenného námestia. Organizátori upozorňujú, že návštevníci Noci literatúry by si mali trasu pripraviť vopred. Na výber majú až trinásť miest.

„Na každom mieste sa čítania zopakujú len deväťkrát,“ dopĺňa Petra Darovcová z Českého centra v Bratislave, ktoré projekt organizuje na Slovensku v spolupráci so združením zahraničných kultúrnych inštitútov siete EUNIC (European Union National Institutes for Culture), kultúrnymi oddeleniami veľvyslanectiev a Zastúpením Európskej komisie v SR.

Čítať budú známe slovenské herečky a herci v polhodinových intervaloch. Pätnásť minút si treba vyhradiť na počúvanie čítania a štvrťhodinu na svižný presun na ďalšie miesto podľa vlastnej voľby. Maratón čítania v Bratislave predstaví napríklad knihu Únava materiálu českého autora Mareka Šindelku.

V bare aj na pošte

Úryvok z románu čerstvo oceneného Magnesiou Literou za prózu prečíta v priestoroch bývalého krytu civilnej obrany pod Mestským divadlom P. O. Hviezdoslava Tomáš Havlínek z Jihočeského divadla v Českých Budejoviciach. Spisovateľ, dramatik, herec a divadelný režisér Viliam Klimáček bude čítať v priestoroch LUNA baru Hotela Kyjev ukážku z nového prekladu diela Čosi čudné vo mne z pera tureckého autora Orhana Pamuka.

Herec Vladimír Kobielsky prečíta úryvok z knihy Itala Calvina Neviditeľné mestá na terase bývalého obchodného domu Prior, ktorý otvorili v roku 1968 a bol prvým v Československu. „Pustia nás do priestorov určených výhradne zamestnancom, aby sme sa dostali na druhú terasu a užili si krásny výhľad na mesto,“ avizujú organizátori na obľúbenej sociálnej sieti. Ukážku z románu Uspávanka, za ktorý jeho autorka francúzsko-marocká spisovateľka Leila Slimani získala prestížnu Goncourtovu cenu za rok 2016, prečíta herečka Judita Hansman v priestoroch Hlavnej pošty.

Čítať sa bude aj v Modre

Na Noci literatúry sa okrem bratislavského Starého Mesta zúčastňujú aj ďalšie slovenské centrá – Banská a Považská Bystrica, Banská Štiavnica, Modra, Košice, Nitra, Senec, Trenčín, Trnava, Kežmarok, Žilina. Po prvý raz si podujatie môžu otestovať Martinčania a Popradčania. „Okrem početných slovenských a českých miest sa na Noc literatúry môžu tešiť návštevníci v Londýne, Madride, Miláne, Moskve, Amsterdame a v ďalších európskych mestách,“ dodala Petra Darovcová.

Priaznivci kvalitnej literatúry sú pozvaní na miesta, kde sa s knižkami bežne nestretávajú a navyše do priestorov, kam sa bežne nedostanú, od striech a terás až po spomínaný kryt civilnej obrany. Noc literatúry vypukne o 18:00 hod. Vstup na čítania je bezplatný. Podrobný program nájdu záujemcovia okrem facebookovej stránky aj v mobilnej aplikácii Invisible City.

streda, 10. máj / 18:00 hod. / 13 miest v Bratislave / vstup voľný

Noc literatúry
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM