Aktualizované Alexandra Húsková Kultúra

Ľudské práva očami detí. Perom aj ceruzkou deti stvárnili ako vidia sami seba. Najlepších ocenil minister Miroslav Lajčák

Slovensko má mnoho talentovaných detí. V historických priestoroch Palugyayovho paláca boli ocenené deti, ktoré vyhrali v súťaži ľudské práva očami detí. Cieľom súťaže do ktorej sa zapojilo 393 škôl, je naučiť deti akceptácii, rešpektu a vzájomnej tolerancii.

Ilustračný obrázok k článku Ľudské práva očami detí. Perom aj ceruzkou deti stvárnili ako vidia sami seba. Najlepších ocenil minister Miroslav Lajčák
Zdroj: Dnes24.sk

Podpredseda vlády a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR a predseda Rady vlády SR pre ľudské práva, národnostné menšiny a rodovú rovnosť Miroslav Lajčák odovzdal ocenenia víťazom 3. ročníka výtvarno-literárnej súťaže Ľudské práva očami detí.

Cieľom tejto súťaže je podporiť výuku a diskusiu o ľudských právach na slovenských školách. „Je potrebné pýtať sa detí na ich názor,“ povedal Miroslav Lajčák. „Deti nám svojou úprimnosťou vždy povedia, ako sa veci majú,“ doplnil.

Téma tohtoročnej súťaže Moje ja – ja som ja! inšpirovala žiakov, aby prezentovali vnímanie samých seba a svojej sociálnej roly v spoločnosti. Ako sa minister Lajčák vyjadril, sám pochyboval o uvedenej téme, pretože ju považoval za priveľmi náročnú. Práce, ktoré prišli, však veľmi milo prekvapili.

Do súťaže sa zapojilo doposiaľ najväčšie množstvo škôl a to dokopy 393 základných škôl a osemročných gymnázií. Spolu zaslali 1 054 výtvarných a 284 literárnych prác, ktoré v priebehu mája hodnotila odborná komisia, aby vybrala tie najlepšie. Členmi odbornej komisie boli aj akademický maliar Miroslav Cipár a literárna kritička Gabriela Magálová.

Žiaci prvého stupňa základných škôl súťažia vo výtvarných dielach, žiaci druhého stupňa v literárnych dielach. Z výtvarných prác je urobená putovná výstava, ktorá sa používa pri rôznych príležitostiach, ktoré organizuje MZV SR. Prvý ročník výstavy je momentálne v Kodani.

V historických priestoroch Palugyayovho paláca boli ocenení prví traja žiaci z oboch kategórií. Škola, ktorej žiak sa umiestnil na prvom mieste, získala interaktívnu tabuľu.

Vo výtvarných dielach vyhral prvé miesto René Zrubec z Topoľčian s dielom nakreslených očí. René navštevuje internátnu školu pre deti s narušenou komunikačnou schopnosťou.

V literatúre sa na prvom mieste umiestnil Šimon Krišta z Vranova nad Topľou s poviedkou s názvom „Oči sú fantastický vynález“. 10-ročný Šimon má rád matematiku, angličtinu a so svojou poviedkou vyhral aj v na súťaži v Kežmarku s témou – Prečo mám rád Slovensko a slovenčinu. Venuje sa hre na husle.

Na súťaži spolupracovali aj Ministerstvo školstva SR, Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR, Iuventa a Unicef.

Prečítajte si aj o talentovanom matematikovi Matejovi: Malý génius Matej má len sedem rokov. Prednášal však maturitné učivo z matematiky

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM