Kultúra

Ľudovít Štúr sa naposledy predstaví ako rockový spevák či zamilovaný mladík

Poslednú možnosť vidieť výstavu Divadelná tvár Ľudovíta Štúra majú návštevníci Slovenského národného múzea na Vajanského nábreží v Bratislave. Expozícia bola súčasťou podujatí vlaňajšieho Roka Ľudovíta Štúra vyhláseného Ministerstvom kultúry.

Ilustračný obrázok k článku Ľudovít Štúr sa naposledy predstaví ako rockový spevák či zamilovaný mladík
Zdroj: TASR

Významnú kultúrnu osobnosť a veľkého národovca Ľudovíta Štúra návštevníci spoznajú ako rockového speváka, vodcu revolúcie, zamilovaného mladíka, utrápeného starnúceho muža, dirigenta malej spevohry či ako rozhnevaného búrliváka.

Sú to jeho podoby, ktoré uplatnili dramatici a iní divadelní tvorcovia v 20. storočí. Ústrednou témou je inscenovaná podoba Ľudovíta Štúra na javiskách slovenských divadiel a jeho úloha pri formovaní nášho ochotníckeho divadla. Na javiskách bojoval perom i mečom, nadšene prednášal o spoločenských zmenách, zvádzal hneď niekoľko žien naraz, rozdával rady priateľom i nepriateľom.

V divadle sa často objavoval nielen Štúrov príbeh, ale aj jeho generačných druhov. Pre divadelníkov bol príťažlivou témou, stal sa hlavným hrdinom viacerých drám. Jeho javiskový obraz ožíva na výstave prostredníctvom výpravných panelov, fotografií a artefaktov z inscenácií, ale i pomocou hudby a obrazu.

Návštevníkom sa ponúka jedinečná možnosť sledovať predstavenie, v ktorom hlavnú úlohu dostal Ľudovít Štúr. Divadelné hry dokazujú, že nepochybne patrí k osobnostiam, ktorých život a dielo bolo hodné scénicky spracovať. Je pozoruhodné, že viaceré z nich nabúrali zaužívané kultúrne kódy a mýty o štúrovcoch a v provokujúcich interpretáciách snímali nielen Štúra, ale aj iných národných dejateľov z piedestálu hrdinov.

Prečítajte si tiež: V Slovenskom národnom múzeu môžete bližšie spoznať Ľudovíta Štúra aj tlač litografie zo starého kameňa

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM