Tomáš Stupavský Kultúra Kultúra

Ľudovít Štúr ako divadelná postava, viac sa o tom môžete dozvedieť na výstave v SNM

V Slovenskom národnom múzeu sa tento týždeň začne unikátna výstava, ktorá je venovaná divadelnej podobe Ľudovíta Štúra na javiskách slovenských divadiel a jeho úlohe pri formovaní ochotníckeho divadla. Výstava bude na Vajanského nábreží prístupná od 23. októbra 2015 do 28. februára budúceho roku.

Ilustračný obrázok k článku Ľudovít Štúr ako divadelná postava, viac sa o tom môžete dozvedieť na výstave v SNM
Zdroj: TASR

Reprezentatívna retrospektívna výstava Divadelná tvár Ľudovíta Štúra prenáša Ľudovíta Štúra „z javiska“ dejín na „dosky, ktoré znamenajú svet“ a stavia ho do zorného uhla slovenských teatrológov. Výstavu pripravil Divadelný ústav v spolupráci so Slovenským národným múzeom.

V dvoch pozoruhodných tematických okruhoch sa zrkadlí Štúrov vzťah k dráme a k ochotníckemu divadlu a jeho nová podoba na javiskách slovenských profesionálnych divadiel. Štúr ako rockový spevák, ako vodca revolúcie, ako zamilovaný mladík, ako utrápený starnúci muž, ako dirigent malej spevohry či rozhnevaný búrlivák.

Na slovenských javiskách bojoval perom i mečom, nadšene prednášal o spoločenských zmenách, zvádzal hneď niekoľko žien naraz, rozdával rady priateľom i nepriateľom, dirigoval malý orchester.

Štúr ako inšpirácia

V divadle sa často objavoval nielen príbeh Ľudovíta Štúra, ale aj jeho generačných druhov. Pre divadelníkov bol príťažlivou témou, stal sa „hlavným hrdinom“ viacerých drám. Javiskový obraz Ľudovíta Štúra ožíva teraz v Slovenskom národnom múzeu prostredníctvom výpravných panelov, fotografií a artefaktov z inscenácií, ale aj pomocou hudby i obrazu. Návštevníkom sa ponúka jedinečná možnosť sledovať nové „predstavenie“, v ktorom hlavnú úlohu dostal Ľudovít Štúr.

„Všetky vystavované inscenácie dokazujú, že Štúr nepochybne patrí k osobnostiam, ktorých život a dielo bolo hodné scénicky spracovať. Je pozoruhodné, že viaceré inscenácie nabúrali zaužívané kultúrne kódy a mýty o štúrovcoch a v provokujúcich interpretáciách snímali nielen Štúra, ale aj iných národných dejateľov z piedestálu hrdinov,“ dodáva kurátorka výstavy, Juliana Beňová, vedúca Centra výskumu divadla Divadelného ústavu.

Výstava Divadelného ústavu bude verejnosti prístupná v Slovenskom národnom múzeu od 23. októbra 2015 do 28. februára 2016. Vernisáž výstavy sa uskutoční vo štvrtok 22. októbra o 17.00 hod. za prítomnosti tvorcov niektorých inscenácií.

Prečítajte si tiež: Festival českého divadla k nám prinesie výborné predstavenia. Pozrite sa, čo ponúkne

Ilustračné foto.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM