Rôzne

Ľudia z Bratislavského kraja rozhodli: Tieto tri komunitné projekty dostanú finančnú podporu

O finančnú podporu na realizáciu víťazných komunitných projektov sa postará Nadácia VÚB v rámci programu Komunitné granty.

Ilustračný obrázok k článku Ľudia z Bratislavského kraja rozhodli: Tieto tri komunitné projekty dostanú finančnú podporu
6
Galéria
Zdroj: komunitnegranty.sk

Obyvatelia miest a obcí v Bratislavskom kraji svojimi hlasmi rozhodli, ktoré tri nápady na zlepšenie komunitného života v kraji dostanú zelenú na svoju realizáciu. O ich finančnú podporu sa postará Nadácia VÚB v rámci programu Komunitné granty. Tá prerozdelí takmer 80 000 eur medzi 24 víťazných projektov z celého Slovenska.

Hlasovanie ľudí

Od 6. do 21. novembra bolo možné na stránke www.komunitnegranty.sk prideliť svoj hlas niektorému zo 48 projektov z rôznych regiónov Slovenska – 6 z každého kraja. Projektom plánovaným v rámci Bratislavského kraja poslali členovia miestnych komunít a ich prívrženci spolu 14 880 hlasov. Tri organizácie z tohto kraja s najvyšším počtom hlasov dostávajú od Nadácie VÚB grantový príspevok do výšky 3 000 eur na základe predloženého projektu, ktorý využijú na skvalitnenie komunitného života miestnych obyvateľov v priebehu budúceho roka.

„Pokladáme za dôležité prerozdeliť našu podporu čo najférovejšie a najtransparen­tnejšie. A sme presvedčení, že práve verejné hlasovanie nám to umožňuje. Ceníme si snahu všetkých organizácií, ktoré nám zaslali svoje premyslené projekty a dobré nápady, ako ich uviesť do života. Rovnako nás však teší aj záujem zo strany miestnych obyvateľov, ktorí sa vedia za dobrú vec osobne postaviť. Komunitám, ktoré dokázali najlepšie spojiť svoje sily v rámci hlasovania, patrí právom naša podpora,“ hovorí Alexander Resch, predseda správnej rady Nadácie VÚB.

Víťazné projekty

Prvým z podporených projektov je nápad, ktorý prišiel z Gymnázia L. Novomeského v Bratislave. Ide o projekt „Mladý záchranár“, ktorého cieľom je prehĺbiť si zručnosti a vedomosti pri poskytovaní prvej pomoci. Vďaka grantovému príspevku bude na konci školského roka pre celú školu zorganizovaný Integrovaný deň záchrany, v rámci ktorého si budú môcť zážitkovou formou preskúšať zručnosti pri poskytovaní prvej pomoci a záchrane života iným ľuďom.

Finančné prostriedky od Nadácie VÚB pre svoj projektový zámer dostáva aj občianske združenie Bezpečné bývanie z bratislavskej mestskej časti Vrakuňa. V neslávne známom bytovom komplexe Pentagon vznikne vďaka tejto iniciatíve komunitná miestnosť, kde sa budú môcť susedia stretávať a iniciovať medzi sebou záujem a zodpovednosť za svoj bytový dom. Realizátori projektu sem budú pozývať aj zástupcov kompetentných orgánov a odborníkov na sociálne, právne a psychologické poradenstvo a budú spoločne hľadať cesty, ako z miesta hanby vytvoriť príklad dobrej praxe.

Obyvatelia Bratislavského kraja svojimi hlasmi posunuli do prvej trojky aj projekt Obecného úradu Chorvátsky Grob, ktorého zámerom je vybudovať v obci spoločnými silami malú oddychovú zónu pre všetky generácie spojenú s detským ihriskom. Cieľom miestnych obyvateľov je nielen skrášliť svoju obec, ale taktiež prehlbovať vzťahy vo svojej komunite.

Komunitné granty
6
Galéria
Zdroj: komunitnegranty.sk
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM