Anabela Mikušiaková Rôzne

Ľudia prišli chrániť lesy vlastnými telami

Pri príležitosti Dňa Zeme v rámci Víkendu (nielen) pre Sihoť vytvorili občania spolu s aktivistami okolo ostrova Sihoť živú reťaz.

Ilustračný obrázok k článku Ľudia prišli chrániť lesy vlastnými telami
Foto: Anabela Mikušiaková

Na bratislavskom ostrove Sihoť sa dnes stretli aktivisti a občania. Spoločne vytvorili živú reťaz okolo ostrova, ktorého územie je významným, strategickým a najstarším vodárenským a vodohospodárskym zdrojom. Bratislavský ostrov Sihoť by mali vyhlásiť za územie chránené občanmi. Urobiť tak chcú občianski aktivisti z Inštitútu pre rozvoj Bratislavského kraja, iniciatívy Bratislava má hlas, zo Slovenského zväzu ochrancov prírody a krajiny a Združenia Slatinka.

„Cieľom nás, ako mimovládnych organizácií je naďalej upozorňovať na problematiku pripraveného lesného plánu. Ten ohrozuje nielen Sihoť, ale aj iné významné lesy na území Bratislavy či už sú to Bratislavské luhy alebo lesy v Karpatoch. Vnímame to, že štátne lesy sa správajú menej citlivo k týmto lesom a považujú ich za hospodárske lesy alebo lesohospodárske. Nie je tam cit pre rekreačnú a spoločenskú hodnotu lesov. Ostrov Sihoť bola už len špička ľadovca,“ hovorí riaditeľ inštitútu Miroslav Dragun.

Občianska aktivita

Ostrov Sihoť je najstarším a najvýznamnejším vodárenským zdrojom. Bratislavská verejnosť zareagovala veľmi aktívne a aj preto prišla podporiť akciu s názvom Víkend (nielen) pre Sihoť. V rámci programu vystúpili viacerí aktivisti a akciu prišla podporiť aj speváčka Dorota Nvotová, dcéra Anny Šiškovej a Jara Filipa, ktorá zahrala a zaspievala.

„Hneď, ako som sa dočítala čo sa chystá na ostrove Sihoť, som volala organizátorom úplne zdesená. Spýtala som sa čo mám pre Boha urobiť, lebo niečo urobiť musím. Nemohla som to nechať tak, však sa na to každý deň pozerám, pretože tu bývam. Povedali mi, že mám prísť a zahrať pesničky. Tak som tu, zahrala som a tak teraz dúfam, že stromy nevyrúbu,“ povedala Nvotová.

Okrem členov mimovládnych organizácií prišli aj aktivisti s plagátmi upozorňujúcimi na túto tému. V rámci programu tiež spoločne odhalili artefakt Fera Guldana. Prečiarknutá píla a nápis „Územie je chránené občanmi,“ ostáva vysieť na oplotení.

„Myslím si, že občania si všimli, že tých výrubov je už veľa. Ľudia si to začali všímať a to je dobré. Je dobré, že sa bratislavčania prebrali a prestali byť ľahostajní k svojmu okoliu," hovorí Dragun.

Ako sa zachová mesto ešte nie je známe. Primátor Bratislavy Ivan Nesrovnal akciu nenavštívil.

Prečítajte si tiež: V Bratislave sa nudiť rozhodne nebudete: Čaká vás víkend nabitý podujatiami!

Ostrov Sihoť
4
Galéria
Foto: Anabela Mikušiaková
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM