Adriana Banásová Rôzne

Obyvatelia Záhorskej Bystrice budú platiť menšie dane za psa

Ľudia, ktorí vlastnia psa a bývajú v Záhorskej Bystrici, avšak nemajú tam trvalý pobyt, majú vyššie dane. Opatrenie v tejto štvortisícovej a neustále sa rozvíjajúcej bratislavskej mestskej časti platí od roku 2012.

Ilustračný obrázok k článku Obyvatelia Záhorskej Bystrice budú platiť menšie dane za psa
Zdroj: TASR

„Týmto opatrením chceme ľudí motivovať k prihláseniu sa na trvalý pobyt v mestskej časti a tak aj získať viac peňazí z podielových daní,“ vysvetlil krok samosprávy starosta Jozef Krúpa.

Daň za jedného psa v rodinnom dome pre občana s trvalým pobytom je 10 eur, pre rezidenta bez trvalého pobytu 15 eur. Pre tých, čo bývajú v bytovke, je to ešte väčší rozdiel, ľudia s trvalým pobytom platia 20, bez trvalého pobytu 30 eur.

Celkovo je 75 daňovníkov, ktorí nemajú trvalý pobyt v tejto mestskej časti a platia za psa, časť z nich tvoria ľudia vlastniaci pozemky v záhradkárskej oblasti Záhorskej Bystrice.

Psov malo v roku 2014 prihlásených v Záhorskej Bystrici celkovo 580 daňovníkov. „Evidujeme medzi nimi 12 neplatičov,“ informoval starosta.

Mestská časť vybrala na dani za psa v minulom roku 7500 eur. Menšiu položku z príjmov v rámci miestnych daní tvorí príjem z dane za užívanie verejného priestranstva, ktorý využívajú najmä predávajúci v stánkoch počas kultúrno-spoločenských slávností.

ilustračné foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM