Nina Táborská Rôzne

Ľudí s mentálnym hendikepom čaká v Petržalke Letná akadémia umení

V Pracovno-socializačnom centre Lepší svet v bratislavskej Petržalke sa začal piaty ročník projektu Letná akadémia umení. Aj v tomto roku spojí originalitu slovenských umelcov s talentom a kreativitou ľudí s mentálnym znevýhodnením.

Ilustračný obrázok k článku Ľudí s mentálnym hendikepom čaká  v Petržalke Letná akadémia umení
Zdroj: Dnes24.sk

„Projekt prispieva k zapojeniu mentálne hendikepovaných ľudí do kultúrneho života, rozvíja ich kreativitu, jemnú motoriku a prirodzený talent, umožňuje sebareflexiu, podporuje rozvoj ich osobnosti,“ vysvetlil riaditeľ neziskovej organizácie Lepší svet Dušan Mikulec.

Medzi umelcami, ktorí sa na projekte v tomto roku zúčastňujú, sú keramikárka Helena Pohanková, sochár Marek Halász i grafik Stano Piatrik.

K aktivitám, ktorým sa klienti centra budú venovať, patrí napríklad kreslenie autoportrétov či modelovanie masiek. „Používajú sa rôzne techniky, maľuje sa vodovými i akrylovými farbami, kreslí sa prstami, odtláčajú sa prírodné tvary,“ ozrejmil Mikulec.

Vytvorené diela bude nezisková organizácia prezentovať na jeseň tohto roku v Galérii Lepší svet v Karlovej Vsi a v priestoroch Zrkadlového hája v Petržalke. Projekt Letnej akadémie umení v roku 2015 finančne podporilo hlavné mesto SR Bratislava z grantového programu na podporu sociálnych aktivít.

Prečítajte si tiež: Kaviareň Lepšosvetko je oázou medzi petržalskými panelákmi

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM