Adriana Banásová Rôzne Rôzne

Lodná osobná doprava už zavrela tohtoročnú sezónu. Viete, koľko ľudí preplavili?

Lodná osobná doprava v Bratislave už uzavrela tohtoročnú plavebnú sezónu. Loďou sa počas nej na pravidelných linkách či plavbách na objednávku previezlo celkovo 109.331 ľudí. Najväčší záujem bol o linky z centra mesta k hradu Devín a do Viedne.

Ilustračný obrázok k článku Lodná osobná doprava už zavrela tohtoročnú sezónu. Viete, koľko ľudí preplavili?
Zdroj: TASR

Lode sú už zazimované a na Dunaj by sa mali vrátiť budúci rok v apríli.

Najmä v prvej polovici sezóny bol záujem o plavby intenzívny.

„K 31. júlu sme preplavili na palubách našich lodí celkovo 74.339 cestujúcich, čo je približne o 3000 viac ako za porovnateľné obdobie roka 2014,“ vraví Marek Považan, riaditeľ spoločnosti Slovenská plavba a prístavy – lodná osobná doprava.

V druhej polovici však už podľa neho záujem poznačili augustové horúčavy.

„Pre nízku hladinu Dunaju sme z bezpečnostno-preventívnych dôvodov museli od 10. augusta obmedziť a na základe nepriaznivého vývoja od 24. septembra definitívne zastaviť prevádzku na linkách rýchloloďou medzi Bratislavou a Viedňou,“ vysvetlil Považan. Na pravidelných plavbách sa tak previezlo 91.194 cestujúcich, pričom vlani to bolo 105.283 ľudí.

Ľudia si najčastejšie kupujú lístky do Devína a Viedne. Záujem však podľa Považana rastie aj o plavby do Danubiana Meulensteen Art múzea v Čunove, rýchloloďou do Gabčíkova či o plavby na dlhšie vzdialenosti – Štúrova, Kremsu a Tullnu.

Proces zazimovania plavidiel už prebehol. Príprava lode na zimné mesiace trvá podľa Považana aj niekoľko týždňov. Posádka musí prekontrolovať všetky systémy plavidla z hľadiska funkčnosti a vybavenosti a odstrániť drobné poruchy. Pracovníci tiež musia lode, hlavne podponorové časti trupov rýchlolodí, očistiť, upraviť exteriér, zakonzervovať motorové jednotky a stroje, vytiahnuť rýchlolode na lôžka na nosných pontónoch a bezpečne uviazať v Zimnom prístave.

Prečítajte si tiež: Bratislava bude mať nové vedecko-výskumné centrum, sídliť bude v Mlynskej doline

Predbežný lodný cestovný poriadok na sezónu 2016 už má spoločnosť pripravený. Prvá cesta do Viedne je naplánovaná na 20. apríla a vyhliadkové plavby sa začínajú 23. apríla plavbou na Devín.

ilustračná foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM