Rôzne

LIDO: Návrh aktivistov a občanov podporilo celé zastupiteľstvo

Páčilo by sa vám vstať, prejsť peši cez Starý most a už za desať minút sa kúpať na pláži s výhľadom na hrad a historické centrum?

Ilustračný obrázok k článku LIDO: Návrh aktivistov a občanov podporilo celé zastupiteľstvo
Zdroj: ABVK

Mestské zastupiteľstvo v Bratislave vo štvrtok a v piatok (29. – 30. jún) rokovalo o Petícii za prijatie občianskeho návrhu na skultivovanie petržalského nábrežia Dunaja v lokalite bývalého kúpaliska Lido a zapracovanie projektu Lido lagúny do Územného plánu.

Bratislava je o krok bližšie k mestskej pláži

Aktivisti z občianskych združení Petržalské marhule a Petržalský okrášľovací spolok spoločne s Asociáciou bratislavských vodáckych klubov (ABVK) boli vypočutí primátorom hlavného mesta Ivom Nesrovnalom a poslancami mestského zastupiteľstva.

Petícia bola odovzdaná 10. mája na Magistrát hlavného mesta v počte 4 500 podpisov. Tým iniciátori poukázali na absenciu využitia pravého brehu Dunaja.

Ako informoval Jakub Kuruc, predseda petičného výboru, hlavným cieľom bolo vyvolať verejný záujem o petržalský breh Dunaja, ktorý je dlhodobo nevyužívaný. Vytvorenie alternatívy k súčasnému stavu.

„Z historického kontextu a lokality vytypovaného priestoru je logické, že by na mieste bývalého kúpaliska Lido mala vzniknúť mestská pláž. Daný priestor by mal ponúknuť obyvateľom Bratislavy priamy prístup k vode. Obnovil by sa tak kultúrno-rekreačný charakter pravého brehu Dunaja, tak ako tomu bolo v minulosti,“ povedal Kuruc.

Viceprimátorka a členka petičného výboru Iveta Plšeková vyzdvihla hodnotu územia Bratislavy, ktoré je z hľadiska významu jedným z najlukratív­nejších.

„Momentálne je pozemok neupravený, zarastený, nevhodný na rekreáciu, no jeho potenciál je nevyčísliteľný. Mnohé európske metropoly majú mestské pláže a Bratislava potrebuje bezprostredný dotyk s vodou,“ povedala Plšeková.

Žiadosť o obnovu verejnej mestskej pláže

Na zastupiteľstve vystúpili a o podporu požiadali aj Martin Mišík a Matúš Janota, taktiež iniciátori petície, ktorí sú zároveň aj vodáci, odborníci, vodohospodári a architekti, zástupcovia vodáckych klubov z lokality Lida, ktoré tu sídlia už 100 rokov.

Navrhli obnoviť verejnú mestskú pláž, ktorá bola v danom území až do necitlivej úpravy brehu začiatkom 80. rokov, avšak v novej modernejšej podobe. Tiež žiadali zachovať činnosť vodáckych klubov v predmetnom území, s takmer 100-ročnou tradíciou.

V neposlednom rade žiadali regulovať veľkosť prípadného prístavu pre motorové člny len pre návštevníkov mesta, nie na dlhodobé kotvenie, tak aby táto funkcia nebola dominantná v danom území.

„Na záver po schválení mestským zastupiteľstvom je potrebné pripomenúť, že išlo iba o prvý krok. Budú sa organizovať stretnutia s dotknutými inštitúciami, organizáciami a subjektami aby bol plán zámeru Lido Lagúny možný dotiahnuť do konca a zdarne zrealizovať,“ uzavrel Jakub Kuruc.

Čítajte aj: Oddychová zóna v srdci mesta. Ako by mohlo vyzerať bratislavské Lido?

Ilustračný obrázok

Mestská pláž LIDO
5
Galéria
Zdroj: ABVK
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM