Nina Táborská Samospráva

Letné terasy dostali jasné pravidlá: Viac priestoru pre chodcov, koniec masívnym laviciam na sedenie

Staré Mesto stanovilo aj na tento rok jasné pravidlá všetkým podnikom na prevádzkovanie letných terás v mestskej pamiatkovej zóne. Zásady sa netýkajú len ich veľkosti. Hovoria o vhodných farbách či materiáloch, zakazujú podesty, ohradenia, výčapné pulty aj samostatne stojace markízy.

Ilustračný obrázok k článku Letné terasy dostali jasné pravidlá: Viac priestoru pre chodcov, koniec masívnym laviciam na sedenie
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk

Neodmysliteľnou súčasťou leta v historickom centre Bratislavy sú letné terasy. Ich rozmiestňovanie v uliciach Starého Mesta má nové pravidlá, ktoré samospráva opisuje ako princíp 50 na 50. V preklade to znamená, že terasy v mestskej pamiatkovej zóne Bratislavy (Centrálna mestská oblasť) môžu zaberať maximálne 50 percent verejného priestoru. Druhá polovica musí slúžiť chodcom, doprave, zásobovaniu, kultúrnym aktivitám a v prípade nehôd aj záchranárskym zložkám.

Prevádzkovatelia podnikov si tak musia dať pozor, ako ich terasy budú v lete vyzerať.

„Oficiálne rozhodnutie starostu Radoslava Števčíka je výsledkom dohody vedenia mestskej časti s prevádzkovateľmi gastropodnikov, pričom boli rešpektované zásady Krajského pamiatkového úradu a stanovisko Krajského dopravného inšpektorátu. Rozhodnutie je platné,“ povedala pre Bratislava24.sk hovorkyňa Starého Mesta, Nora Gubková.

V rozhodnutí sa okrem iného uvádza, že letné terasy ako dočasné zariadenia svojím stvárnením, parametrami a použitými materiálmi nesmú narúšať integritu historického prostredia, budov a možnosti ich vnímania. Nesmú znehodnocovať pamiatkové územie a ani negatívne ovplyvňovať výraz fasád.

Jasné pravidlá

Terasy môžu byť umiestnené len na stanovených plochách. Sedenia umiestnené na obidvoch stranách ulice môžu spolu zaberať maximálne polovicu z celkovej šírky ulice.

Povolené nie sú sedenia typu dubových lavíc či plastový záhradný nábytok. Preferované sú ľahké kaviarenské stoličky a stolíky z tradičných prírodných materiálov – drevo či kov. Maximálny rozmer stola je 70×70 centimetrov.

Pódiá pod letnými terasami sú zakázané, s výnimkou tých, ktoré sú situované na uliciach s veľmi strmým sklonom. Tie ale musia mať povolenie Krajského pamiatkového úradu.

Reklamné logá aj označenia prevádzok na markízach a slnečníkoch sú povolené len v prípade, že budú tón v tóne so základnou farebnosťou tieniacich prvkov, teda o stupeň tmavšie alebo svetlejšie ako základná farba a mali by byť predovšetkým na lemoch. Markízy a slnečníky majú byť v prírodných svetlých farbách pričom reklama môže tvoriť maximálne 30 percent plochy.

„Výčapné a chladiace pulty, grily, pokladne, osvetlenie, televízne obrazovky, koberce a podobne sú neprípustné,“ stojí v rozhodnutí. Rovnako prevádzkovatelia nesmú svoje terasy ohradiť doskami, textilom, sklom alebo súvislým radom nádob na zeleň.

Viac informácií môžete nájsť na webovej stránke staremesto.sk

Prečítajte si tiež: Nepovolených vjazdov a stojacich áut v historickom centre Bratislavy ubudne

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM