Maros Palesch Kultúra

Letné čítanie na kúpaliskách a v mestských záhradách

BRATISLAVA, 20.07.2011. Návštevníci dvoch bratislavských letných kúpalísk (Delfín, Rosnička), rekreačného areálu na Zlatých pieskoch, mestskej pláže pri Dunaji či parčíka U červeného raka môžu počas letných mesiacov okrem iného oddychovať, relaxovať

Projekt „Letné čítanie“ po prvýkrát organizuje slovenská metropola v spolupráci s mestskou knižnicou a Správou telovýchovných a rekreačných zariadení.

V jednotlivých oddychových, rekreačných mestských zónach sú umiestnené čitateľské boxy, ktoré denne ponúkajú približne sto knižných titulov a desiatky časopisov, magazínov. Celkovo je na obdobie nadchádzajúcich dvoch mesiacov pre čítaniachtivých Bratislavčanov a aj dovolenkujúcich návštevníkov mesta, pripravených viac ako tisíc knižných titulov.

Knihy, časopisy zaradené do letného čítania sú vyradené z knižného fondu, alebo ich mestská knižnica získala darovaním od fyzických osôb či vydavateľov. Cieľom projektu je, aby sa formou dobrovoľnej hry podporilo putovanie kníh medzi čitateľmi a takýmto atypickým spôsobom získali knihy nový čitateľský život. Zapožičané knihy, časopisy by mali byť po prečítaní vrátené späť do boxov umiestnených na jednotlivých kontaktných miestach, alebo v ktorejkoľvek pobočke mestskej knižnice. Bratislavská samospráva sa pri organizovaní letného projektu inšpirovala obdobnými akciami, ktoré fungujú v iných európskych metropolách (Paríž, Viedeň, Praha), ale aj „Knižným kolotočom“, ktorý úspešne funguje v petržalskej samospráve.

Zdroj: Magistrát hl. m. SR Bratislava, Ľubomír ANDRASSY

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM