KAW Rôzne

Lesy Záhoria a Malých Karpát sa menia na hubársky raj

Teplé dni, chladnejšie noci a daždivé večery - ak chcete vyraziť na huby, práve teraz je najvhodnejší čas.

Ilustračný obrázok k článku Lesy Záhoria a Malých Karpát sa menia na hubársky raj
Zdroj: TASR

Hubárska výbava je nenáročná – stačí vziať košík, nôž, pohodlné topánky a môžete vyraziť na svoje obľúbené miesta. V teplom a daždivom počasí sa šance na získanie poriadneho „úlovku“ zvyšujú. Tohtoročný začiatok júna hubárom praje. Snažte sa to využiť, pretože s príchodom horúčav sa rast húb zastaví.

„Počasie praje suchohríbom, modrákom aj dubákom. V lesoch Malých Kartpát a na piesočnatom podloží na Záhorí už teraz nájdete kozák osikový, hríb dubový aj sosnový, rastú aj smrekové hríby,“ prezrádila nám mykologička Slovenského národného múzea Ivona Kautmanová.

Štatistiky sú plné nadšených zberačov, ktorí skončili v nemocnici. Nenechajte sa preto strhnúť a zbierajte len huby, ktoré stopercentne poznáte. Niektoré jedovaté sú totiž takmer na nerozoznanie od jedlých. „Muchotrávka jarná a muchotrávka končistá sú dosť zriedkavé huby, ale tento rok by sa mohli vyskytnúť – sú celé biele a veľmi sa podobajú na šampiňóny“, upozorňuje mykologička.

V Slovenskom národnom múzeu na Vajanského nábreží je od 16. mája každý pondelok otvorená Hubárska poradňa. V čase od 15.00 do 17.00 h vám okrem iného odporučia, ktoré huby zbierať a ktoré radšej nechať v lese.

Otráviť sa dá aj jedlými hubami. „Stačí, ak ich dáte do auta a zastavíte sa po ceste niekde v bufete na kofolu. V teple sa huby zaparia, môžu sa v nich objaviť toxické látky a stávajú sa otrávenými. Neumriete na to, ale bolesti sú veľmi nepríjemné. Rovnako nebezpečné je zbierať plody do igelitovej tašky,“ pripomína Kautmanová.

Čítajte aj: Redakcia radí: Bratislava rozkvitla bazou, pripravte si chutný domáci sirup

Ilustračné foto

Huby
5
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM