Nina Táborská Samospráva

Len nedávno otvorili a už by mali zatvoriť. Ťažké časy pre podnikateľov v Starom Meste?

Najprv to bolo Šafko, ktoré po (ne)dohode s vedením mestskej časti napokon skončilo, potom sa situácia skomplikovala aj pre predajcov kávy na ulici a teraz prišla na rad ešte nová prevádzka na Grösslingovej ulici.

Ilustračný obrázok k článku Len nedávno otvorili a už by mali zatvoriť. Ťažké časy pre podnikateľov v Starom Meste?
Zdroj: TASR

Vypovedanie, vypovedanie,…

Po tom, čo prehrmela kauza „kávičkári“, kedy starosta mestskej časti pozastavil povolenia na ambulantný predaj týkajúci sa napríklad pojazdných kaviarní v uliciach Starého mesta, prišiel na rad projekt Šafko. Ani tu to však nekončí. Zdá sa, že jeden spor strieda druhý. Tento raz je v hre prevádzka na Grösslingovej ulici, ktorej mestská časť vypovedala nájomnú zmluvu.

Ide o nebytový priestor, ktorý momentálne slúži ako predajňa dizajnových doplnkov a jeho súčasťou je aj bistro.

Starosta Starého Mesta sa už hneď od svojho nástupu pustil do hromadného preverovania a vypovedania nájomných zmlúv podpísaných jeho predchodkyňou Tatianou Rosovou.

Podľa neho v tomto prípade bývalá starostka zvýhodnila vo verejnej súťaži podnikateľku, ktorá je konateľkou spoločnosti vlastniacej bistro na Grösslingovej. Spoločnosť sa však bráni a Radoslava Števčíka obvinila z ignorovania právnych istôt a ochrany investície.

Stelesnené „právo a poriadok“?

Podľa starostu Števčíka mestská časť len rešpektuje pravidlá, nakoľko bol tento priestor stavebne určený ako predajňa a nie ako prevádzka gastronomického charakteru a podnikateľka mala údajne aj niekoľko výhod počas rekonštrukcie. Podľa hovorkyne mestskej časti Nory Gubkovej navyše voči prevádzke existuje aj petícia občanov z okolitých bytov a mestská časť preto trvá na svojom rozhodnutí – vypovedaní nájmu.

Prečítajte si tiež: V Starom Meste prišli o peniaze na päť projektov. Mohli byť použité na opravu školy, škôlky, či denného stacionára

Do verejnej súťaže sa podľa TA3 prihlásili minulý rok štyri firmy. Najnižšia ponuka, ktorú mestská časť dostala, bolo 10 eur za m2. Najvyššia bola naopak 42 eur za meter štvorcový. Práve táto ponuka prišla od podnikateľky, ktorá súťaž vyhrala.

„Prenájom sme získali v apríli 2014 vo verejno-obchodnej súťaži, v ktorej sme ponúkli najvyššiu cenu,“ povedala pre TASR konateľka spoločnosti Katarína Castrovilli. Ako dodala, po dohode s mestskou časťou tento priestor, ktorý bol zdevastovaný, na vlastné náklady zrekonštruovali za 50-tisíc eur.

Po komunálnych voľbách sa však podľa Castrovilli prístup mestskej časti radikálne zmenil a samospráva začala kontrolovať priebeh rekonštrukcie a preverovať platnosť zmluvy. A nielen tejto…

„Výsledkom bolo, že starosta Števčík inicioval dodatok k zmluve, ktorým chcel zmeniť účel využívania priestoru z kaviarne a reštaurácie na kaviareň a rýchle občerstvenie,“ informovala Castrovilli, ktorá tento krok odmietla s odôvodnením, že takáto zmena by si vyžadovala nové povoľovacie procesy a znamenala by aj ohrozenie dohodnutého termínu prevádzky. Staré Mesto reagovalo vypovedaním zmluvy, čo Castrovilli považuje za cielený likvidačný zámer.

„O to viac, ak dôvodom vypovedania zmluvy je údajný nesúlad užívania prevádzky s kolaudačným rozhodnutím, ktoré sa však nezachovalo a mestská časť ním nedisponuje,“ ukončila podnikateľka, ktorá chce na mestskú časť podať trestné oznámenie.

V súčasnosti nebude jediná, so starostom sa sporí aj OZ Urban Kontakt, ktoré spravovalo kontajnery na Šafárikovom námestí.

Prečítajte si tiež: Čo je nové na Šafárikovom námestí?

Foto: Ilustračné Zdroj: Dnes24/TASR

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM