Správy

Lekári zachránili unikátnou operáciou ruku malej pacientky s nádorom

Lekárom v bratislavskej Detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou sa unikátnou operáciou podarilo zachrániť ruku malej pacientky. Nádorom poškodenú kosť na predlaktí jej nahradili vlastným kostným transplantátom z predkolenia.

Ilustračný obrázok k článku Lekári zachránili unikátnou operáciou ruku malej pacientky s nádorom
Zdroj: TASR

Lekári prvýkrát zvolili takýto postup u pacienta s nádorom. Predtým ho dvakrát využili u detí s vrodenou pseudoartrózou predkolenia. Pri operačnom stole pracovalo osem lekárov viac ako osem hodín.

„Pacientka mala obrovskobunkový nádor na ľavom predlaktí a zápästí. Podarilo sa nám ho vybrať celý až do zdravého tkaniva a vybratú kosť sme nahradili jej vlastnou kosťou,“ vysvetlil profesor Milan Kokavec, prednosta Ortopedickej kliniky LF UK a DFNsP Bratislava. Odobratie kosti nebude mať na funkciu nohy žiaden vplyv.

„Ja som mal na starosti odber poškodeného orgánu, ďalší kolegovia súčasne odoberali kostný transplantát z nohy pacientky aj s cievnou stopkou v potrebnej dĺžke. Následne sme pripojili transplantát k pôvodnej vretennej kosti na ruke, urobili znehybnenie zápästia dlahou a cievny mikrochirurg spojil cievy a žily,“ priblížil profesor Kokavec.

Keďže nádor zasahoval aj medzi záprstné kostičky, pacientka bude mať obmedzenú funkciu ruky v zápästí. "Funkcia v zápästí bude obmedzená, ale úchopová funkcia v oblasti záprstných kostičiek a článkov prstov je veľmi dobrá,“ zhodnotil.

Prečítajte si tiež: Mladí lekári diskutovali v Bratislave o novinkách v liečbe detí

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM