Alexandra Húsková Kultúra

Lekáreň u Salvatora - atraktívne priestory za zavretými dverami

Krásne priestory lekárne prežili všetky režimy, posledných 20 rokov je však lekáreň zatvorená a chátra. Dôvodom sú majetkové spory. Podarí sa historickú lekáreň otvoriť verejnosti?

Ilustračný obrázok k článku Lekáreň u Salvatora - atraktívne priestory za zavretými dverami
Zdroj: Dnes24.sk

Zatvorené priestory Lekárne u Salvatora na Panskej ulici 35 sú dlhodobou kauzou. Tento vzácny objekt je polovičným vlastníctvom mesta a polovičným vlastníctvom firmy Spectrum SK.

Kvôli majetkovým sporom je priestor Lekárne už 20 rokov zatvorený. „Je to pritom na škodu nielen Bratislavčanov, ale aj turistického ruchu,“ myslí si riaditeľ Bratislavského okrášľovacieho spolku (BOS) Maroš Mačuha. Koncom roka 2014 tu BOS usporiadal dočasnú výstavu diel súčasných autorov Pop Up Gallery, ktorá sa stretla s úspechom verejnosti.

Lekáreň u Salvatora je častokrát miestom zastávok skupiniek turistov, sprievodcovia im však vysvetľujú históriu tohto domu pred zavretými dverami. Sprístupnenie Lekárne u Salvatora by oživilo historické centrum a spestrilo ponuku na autentický zážitok pre turistov aj domácich.

BOS sa snaží o trvalé sprístupnenie tohto historicky a kultúrne cenného priestoru. „Firma Spectrum SK dala nášmu spolku mandát bezplatne využívať jej podiel z priestoru pre kultúrne účely,“ uviedol Maroš Mačuha.

Čítajte aj: Oddychová zóna v srdci mesta. Ako by mohlo vyzerať bratislavské Lido?

Z lekárne by sa mohla stať galéria s kaviarňou

Spolok prišiel s ponukou vzniku benefičnej galérie súčasného umenia v priestoroch lekárne, spolu s ponukou kávy a ľahkého občerstvenia.

V priestore Lekárne navrhujú vytvoriť zbierku na opravy interiéru. Rovnako aj prostriedky, získané z výnosu prevádzky Galérie, budú podľa inštrukcií pamiatkárov použité na postupné opravy interiéru, ale aj zanedbaného exteriéru budovy.

Priestory bude treba na tento účel zrekonštruovať. „Do prvotného sprevádzkovania priestorov by sme investovali vlastné finančné prostriedky a vykonali by sme zásahy, ktoré zvýšia hodnotu priestoru a teda aj majetku mesta,“ priblížil plány Mačuha.

Lekáreň Salvator by po týchto úpravách slúžila každodenne ako benefičná Galéria súčasného umenia. „Výstavy plánujeme obmieňať každý mesiac. O kvalitu autorov a vystavovaných umeleckých diel sa bude starať dvojica kurátorov z renomovaných bratislavských galérií (ex) River Gallery a Flat gallery,“ uviedol Mačuha.

História lekárne

Lekáreň u Savatora bola v roku 1904 zriadená lekárnikom Rudolfom Adlerom a fungovala až do 90-tych rokov 20. storočia. Zaujímavosťou je, že funkcia lekárne pretrvala všetky režimy, od monarchie, cez prvú republiku, aj za čias socializmu, no v roku 1995 ju počas reštitúcií zatvorili.

Fasáda budovy sa skladá z niekoľkých slohov, ktorá nesie v sebe prvky neskorej gotiky, renesancie a baroka.

Dominantou tohoto objektu je aj socha Krista Spasiteľa od sochára Alojza Rigeleho. Na budove turisti môžu nájsť všetky tri názvy Lekárne, v slovenskom, nemeckom aj maďarskom jazyku. Z pôvodného interiéru sa tu zachovali štukový strop a podlaha.

Projekt benefičnej Galérie súčasného umenia sa v súčasnosti nachádza na pôde magistrátu, rozhodnutie bude v rukách mestských poslancov. Podľa vyjadrenia Maroša Mačuhu, Krajský pamiatkový úrad dal súhlasné stanovisko a návrh spolku podporí. Na našu žiadosť o stanovisko Magistrát neodpovedal.

Pozrite si videodokument z dielne našej redakcie:

Pamätáte si na Lekáreň u salvatora? Priestor je opäť otvorený verejnosti
7
Galéria
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk
Lekáreň u Salvatora
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM