Rôzne

Legendárny hotel Kyjev znova ožije. Zmeny čakajú aj Kamenné námestie a jeho okolie

Investor Lordship plánuje zrekonštruovať bývalý hotel Kyjev, postaviť vedľa neho novú kancelársku budovu a vytvoriť aj nové námestie na doteraz nevyužitom území.

Ilustračný obrázok k článku Legendárny hotel Kyjev znova ožije. Zmeny čakajú aj Kamenné námestie a jeho okolie
4
Galéria
Zdroj: Lordship

Hotel Kyjev a jeho okolie dostanú nový šat. O plánovanej rekonštrukcii jedného zo symbolov predrevolučného obdobia v Bratislave sme vás informovali už začiatkom decembra 2017. Spoločnosť Lordship aktuálne predstavila aj pracovné návrhy, ako by hotel Kyjev a okolie Kamenného námestia mohli v budúcnosti vyzerať.

Rekonštrukcia hotela

Lordship plánuje z budovy bývalého hotela Kyjev spraviť moderne vyzerajúci komplex, hodný centra európskej metropoly. O tom, či bude výšková budova slúžiť opäť ako hotel, nie je zatiaľ rozhodnuté. V hre je vytvorenie bytových jednotiek či kancelárskych priestorov. Obchodné jednotky by mali byť situované na dolných podlažiach.

Investor taktiež uviedol, že pri rekonštrukcii chcú zachovať pôvodnú výšku i skelet budovy a nadviazať na jej pôvodnú architektúru. S prácami by chceli začať v roku 2019. „Stavebné povolenie by sme chceli získať v priebehu budúceho roku a potom môžeme ihneď začať s rekonštrukciou,“ prezradil výkonný riaditeľ spoločnosti Lordship Rostislav Novák s tým, že práce by mali trvať 18 až 24 mesiacov a plánujú investovať desiatky miliónov eur.

Postavia novú budovu

V zámere spoločnosti je aj kancelárska budova, ktorú vybudujú v priestore dnešného parkoviska pri Špitálskej ulici. Pod ňou by malo vzniknúť aj podzemné parkovisko s kapacitou takmer 500 áut.

Okrem toho má Lordship v pláne aj vytvorenie nového námestia v nevyužívanom priestore medzi ulicami Rajská a Cintorínska. Námestie bude tvoriť zónu pulzujúcu mestským životom a umením. Investor tam chce umiestniť pódium pre pouličnú hudbu, galériovú kaviareň a ďalšie aktivity.

Revitalizácia námestia

Spoločnosť Lordship zároveň chce skultúrniť aj priestor Kamenného námestia pred obchodným domom. V tejto súvislosti pripravili spolu s architektmi zo štúdia A1 ReSpect už aj návrh na jeho revitalizáciu.

Vlastníkom pozemkov je však mesto, a preto musí investor počkať na jeho odsúhlasenie. „Náš návrh nevnímame, že takto by to presne malo vyzerať. My sme ochotní prispieť na akúkoľvek revitalizáciu. Každé jedno riešenie bude totiž lepšie, ako je súčasný stav námestia,“ dodal Rostislav Novák.

Návrh novej podoby Kamenného námestia:

Zdroj: A1 ReSpect
Vizualizácie hotela Kyjev a nového námestia
4
Galéria
Zdroj: Lordship
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM